Читај ми!

Сточари незадовољни због кашњења субвенција, шта кажу у Управи за аграрна плаћања

До краја јула пољопривредници могу да предају захтеве за подстицаје за тов у сточарској производњи. Износ субвенција по грлу је исти као лане, а сточари се највише жале на исплату новца, који, кажу, чекају око годину дана.

Осим несигурне цене, узгајивачима стоке производњу додатно отежава кашњење државних субвенција. Слободан Илић из Мајура код Шапца обрађује 96 хекара и на фарми има 28 музних крава.

"Субвенције нисмо добили за прошлу годину, вероватно ће пустити ове, и за прошлу, и за ову годину. Не можемо да будемо незадовољни, што се тиче премије за млеко, то је седам динара по литри. То је највећа премија, можда и у свету, нико не даје толику премију за млеко, али гледајући на нешто друге, субвенције на земљу су веома ниске", објашњава сточар из Мајура.

Узгајивачи свиња у Мачви тврде да субвенцију од 1.000 динара по грлу чекају и до годину дана од продаје товљеника. Слично је и са новцем за тов јунади.

"Цена са јунадима, товним биковима је била катастрофална, онда је Министарство изашло са јако лепом уредбом за ковид субвенцију од 20.000 динара, али је проблем што те субвенције нису исплаћене. Део субвенција је исплаћен, али огроман део није исплаћен, а о субвенцији о 15.000 о томе нећу да причам", каже сточар из Дреновца Горан Мостић.

У Управи за аграрна плаћања кажу да и поред епидемије ковида у прошлој години нису престајали са радом и исплатом субвенција.

"Морали смо да смањимо број људи, јер су такве биле епидемиолошке мере и ниједног момента нисмо престајали са исплатом субвенција. Оно што смо урадили у 2021. години, буквално од првог радног дана смо почели са обрадом захтева, односно са наставком. Ту добијемо око 80.000 захтева годишње за ову врсту подстицаја, тако да дајемо све од себе да решења буду израђена и да пољопривредници што раније добију субвенције", истиче  директорка Управа за аграрна плаћања Биљана Петровић.

У току прошле године, Управа за аграрна плаћања исплатила је око 40 милијарди динара подстицаја, од тога 70 одсто за тов, генетику и премију за млеко.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи