Читај ми!

Хотелијери и угоститељи примењују строге мере, од здравља гостију зависе им послови и радна места

Зимска сезона је почела, али и госте и домаћине муче многе недоумице и искушења којима се мора одолети да би здрави на одмор отишли и још се здравији вратили. Хотелијери и угоститељи примењују и строже мере од оних које препоручују епидемиолози јер од наредних месеци зависи хоће ли очувати посао.

Слике гужве у реду за жичару од 4. децембра, првог дана рада ски-центра Копаоник, кружиле су друштвеним мрежама. У Скијалиштима Србије признају да их је навала скијаша изненадила и поред тога што је тог дана скијање било бесплатно. Кажу да су проблем решили сутрадан, повећањем броја редара.

"Они су овлашћени и дужни да контролишу скијаше, да ли носе заштитне маске, да ли имају рукавице, да ли поштују прописано растојање од најмање метар и по и уколико дође до тога да неки скијаш одбије да испоштује процедуру и ова правила, он може њега да издвоји из реда, да га удаљи и да му у крајњем случају одузме ски-пас", каже Ана Јовановић из Скијалишта Србије. 

Ове зиме, жичаре ће примати двоструко мањи број скијаша од предвиђеног, па ће тако на пример на шестоседној жичари моћи да буду највише три скијаша.

Хотелијери су свесни да им од здравља гостију ове зиме, зависи посао и радна места.

"Од самог уласка у хотел гостима су на располагању сва могућа заштитна опрема а редовно се ради истерилизација комплетног хотелског простора. Посебну пажњу посвећујемо начину на који се служи храна и пиће у овим измењеним околностима и ту су апсолутно на снази највише могуће хигијенске мере", каже Светлана Костић из "МК ризорта", Копаоник.

Многа сеоска домаћинства годинама живе од туризма, па ће, обећавају домаћини, отворити четворе очи да им нешто не промакне што би угрозило госте. Кажу да им је у ово време прошле године читав јануар био резервисан.

"Сада је то драстично лошије у односу на прошлу годину, још увек се ништа тачно не зна јер не знамо како ће се даље развијати ситуација са корона вирусом", наводи Јасмина Костић из "Златиборски конаци".

У бањама је резервисано око 30 одсто капацитета. И ту се примењују све препоручене мере.

"Такође су увели и смене односно заказивање за коришћење спа-центара како се не би десило да буде гужва у тим деловима смештајних капацитета који могу потенцијално бити ризични, трудећи се да заиста направе ситуацију што безбеднијом и сигурнијом за туристе", каже директорка уристичке организације Србије Марија Лабовић.

Наш народ каже "Ко се чува и Бог га чува". Задовољите своју скијашку страст, попијте нешто топло на стази да се угрејете, а онда на вечеру и на спавање. Чека вас нови дан на снегу. 

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи