Читај ми!

Када ће бити готов нови блок у термоелектрани "Дрмно"

Нови блок у Термоелектрани Дрмно за чију градњу је уговор са кинеским ЦМЕК-ом потписан пре седам година, још није завршен. Извођач обећава да ће бити до краја 2022, али то није прихватљиво, каже министарка Зорана Михајловић која је обишла радове у Костолцу и тражила од извођача да их убрза.

Уговор о изградњу блока Б3 у термоелектрани "Дрмно" код Костолца, вредан 715 милиона евра, Влада Србије и ЕПС потписали су са кинеском компанијом ЦМЕК још 2013. године.

Радови су почели 2018. али је од тада рок за њихов завршетак више пута продужаван. Најновије обећање кинеског извођача је да ће бити готови крајем 2022. године.

"Нови предлози од извођача су за нас неприхватљиви, а то је да овај блок треба да буде завршен крајем 2022. године", поручује минситарка енергетике Зорана Михајловић.

Министарство ће, каже, формирати тим који ће са ЕПС-ом бити на градилишту.

"Учинићемо све што можемо да помогнемо извођачу ако му је помоћ потребна, у смислу тога да људи дођу, да дође опрема на време, и тако даље, али са друге стране ћемо итекако обавити разговоре са свим људима у овој компанији који руководе и који доносе одређене одлуке и потрудити се да овај блок буде завршен много пре него што смо сада добили најаву", навела је Михајловићева.

Блок Б3, снаге 350 мегавата, први је енергетски блок у Србији који се гради после четврт века а његов завршетак допринеће стабилнијој производњи електричне енергије у ЕПС-у.

"Изгубили смо неких пет година до озбиљног почетка. Овај уговор је потписан 2013. године, 2018. године су почели радови. Сигуран сам да ћемо без обзира на све проблеме, већим ангажовањем ивећим приливом радника из Кине и ЦМЕК-а успети да убрзамо радове исигуран сам да ћемо у току 2021. године, већ почетком 2021. године овде видети значајне промене на градилишту", наводи Милорад Грчић, в. д. генералног директора ЕПС.

Министарка Михајловић је демантовала спекулације у јавности да ће ЕПС бити приватизован, али је најавила његово реструктурирање.

"ЕПС нити ће се приватизовати, нити ће отпуштати раднике. Ми имамо проблем са стручном радном снагом, напротив нама требају људи, од оних најстручнијих до оних других. То дакле значи ширење ЕПС-а, то значи јачање ЕПС-а и његова регионална позиција", наглашава министарка.

Осим ЕПС-а каже промене чекају и "Србијагас" али реформисање не значи и повећање цена.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи