Читај ми!

Не упадајте у замке са кредитним картицама, њихов роб се лако постаје

Kада одлучимо да од банке узмемо неку од платних картица или уђемо у недозвољени минус, требало би да знамо да ми то заправо купујемо. На платним картицама налази се новац који ми купујемо од банке, па не би требало олако да се задужујемо.

Душан Узелац из Каматице каже за Јутарњи програм да је честа заблуда да се кредит добија и да се кредитни производи добијају.

"Кредит се купује, не у новчаном износу већ нашим обећањем да ћемо се понашати онако како пише у уговору. У уговору пише да ћемо отплаћивати, ако су картице у питању, минимум пет посто камате и добија се отплатни план", објашњава Узелац.

Поручује да ако вам дозволе да купите нешто на рате, то има смисла ако је то што купујете оно што вам треба и што сте желели да купите. 

Али ако се купује, додаје Узелац, само због чињенице да може да се купи нешто на рате, може се купити нешто што не треба и врло брзо доћи у ситуацију да се не оде на летовање због зимске јакне која је купљена на рате. 

Према његовим речима, то је оно што је код финансија најбитније – да дугорочно гледамо, а данас одлучујемо на основу тих планова које направимо са собом.

Паметним управљењем финансијама можемо се решити тог дуга, а то нас враћа на основну лекцију из ове области. Испланирати трошкове, ставити све на папир и придржавати се тога. 

Узелац истиче да то не може да се реши преко ноћи. Отплата дуга по кредитној картици или дозвољеног минуса се може распоредити на годину, две или више и тада се добре ствари дешавају у финансијама, тада управљате финансијама, а оне не управљају вама.

Занимљивост везана за ову тему односи се на човекову природу да користи сто посто свега понуђеног. 

"Психологија човека је да ми користимо све ресурсе који су нам доступни. Ово је трик који користе банке када вам продају картицу и кажу – ваш расположив износ. То није салдо који је у нашем власништву него је расположив салдо са кредитним делом. То је оно што људи морају да знају", наглашава Душан Узелац.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи