Читај ми!

Још пет година без царине на извоз воћа и поврћа из Србије

Произвођачи и извозници воћа и поврћа из Србије и других економија Западног Балкана и у наредних пет година своју робу продаваће без царина купцима у Европској унији, саопштила је Привредна комора Србије

Одлука Европске уније о Аутономним трговинским мерама (АТМ) којом се до краја 2025. продужавају досадашње трговинске повластице за извоз производа који нису обухваћени Споразумом о стабилизацији и придруживању (СПП), односно за које је СПП неповољнији, објављена је је у Службеном гласнику ЕУ и сутра ступа на снагу.

Одлуку, која се обнавља сваких пет година, на предлог Европске комисије, донео је Европски парламент и потврдио Савет ЕУ.

Председник Привредне коморе Србије и Коморског инвестиционог форума Западног Балкана је рекао је да се за продужење повољнијег трговинског режима у комуникацији са институцијама у Бриселу залагала и ова заједничка привредна комора региона.

Додао је да је ова одлука посебно важна за мала и средња предузећа, односно произвођаче и извознике воћа и поврћа, од свјежих јабука и шљива до кукуруза шећерца.

"Уштеда од неколико десетина милиона евра на царинама даје им предност у односу на конкуренцију, могућност за већи извоз и зараду и боље позиционирање на великом тржишту Европске уније", изјавио је Марко Чадеж.

Осим јабука, шљива и кукуруза шећерца, без царинског оптерећења, и у наредних пет година, са Западног Балкана у ЕУ извозиће се, између осталог, кромпир, тиквице, печурке, грожђе, кајсије, вишње, трешње, нектарине, брескве, јагоде, орашасти производи, диње и разни агруми...

По АТМ-у и произвођачима вина из региона продужава се могућност за извоз додатних 30.000 хектолитара годишње, након што искористе квоте које је ЕУ одобрила западнобалканским економијама појединачно, по билатералним споразумима.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи