Читај ми!

Брнабић: Ауто-пут до Пожеге и заштићена клисура почетком 2022.

Премијерка Ана Брнабић, која је посетила Овчарско-кабларску клисуру и Овчар бању, најавила је да ће почетком 2022. бити пуштен у саобаћај ауто-пут до Пожеге, али и да ће бити ревитализаована клисура као природно добро прве категорије.

Премијерка је обишла клисуру заједно с министарком за заштиту животне средине Иреном Вујовић и министарком трговине, туризма и телекомуникација Татјаном Матић поводом почетка новог пројекта за уређење Овчарско-кабларске клисуре.

"Изградња ауто-пута до Пожеге значиће да се читав саобраћај клисуре сели тако да имамо коначно услове да направимо оно што је већ на папиру, а то је заштићено подручје изузетних одлика и природно добро прве категорије. Што данас када дођете овде, нажалост, не би знали да јесте", навела је Брнабићева.

Подсетила је да су сличне ствари са измештањем саобраћаја из зштићених подручја урађене на неким другима местима, као на пример у Голупцу код тврђаве, и то је данас један од најлепших делова Србије и њених културних добара.

"Замислите шта онда можемо да урадимо овде у Овчарско-кабларској клисури. Ово је предео који је важан као природно добро, али и као културно, историјско и верско наслеђе Србије и дужни смо да ово вратимо и природи и грађанима", истакла је премијерка.

Подсетила је и да је пројекат покренут када је било сигурно да ће ауто-пут до Пожеге бити отворен почетком 2022. и да је циљ био да се паралелно ради на уређењу клисуре.

И када буде измештен саобраћај да овде буду урађене у клисури значајне ствари, рекла је она.

"Мислим да ћемо се већ следеће године видети овде на реконструисаном тргу у Овчар бањи, морамо да завршимо и измуљавање језера Међувршје и његово чишћење, да завршимо два пристаништа језеру, паркинге, уређење централног трга, отварање природњачког музеја и друго. То су све краткорочни циљеви. Морају да се уложе значајна средства због туризма, али и због наше дужности према природи и нашем културном наслеђу", нагласила је Бранбићева.

Каже да ће на том пројекту радити заједно три министарства задужена за туризам, животну средину и инфраструктуру, у сарадњи са Чачком.

"Већ следеће године се видимо и 2022. године имаћемо и ауто-пут до Пожеге, али и клисуру која ће изледати као природно добро прве категорије", поручила је премијерка.

Брнабић: Како вам није досадно, кампања је далеко

На  питање новинара да ли је овај обилазак почетак предизборне кампање, премијерка је одговорила да није реч о кампањи већ о томе да је влада одговорна и да ради свој посао.

"Како вам није досадно да сваки пут причате исту причу? Шта год да урадим, почетак је неке изборне кампање... Људи, ово је наш посао, кампања је далеко. Да ли бисте били срећни да седим у канцеларији и не радим ништа? Онда би ме критиковали с правом што не радим ништа", рекла је Брнабићева.

Она је поновила да није дошла у Овчар бању због кампање, већ због почетка ревитализације Овчарско-кабларске клисуре и додала да је то вредно посете.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи