Читај ми!

Да ли сте знали да је орезивач воћа изузетно тражено и плаћено занимање

Док се широм Србије повећавају плантаже под засадима воћа јавио се проблем мањка орезивача. Старих и искусних је све мање, а ретки су млађи који се одлучују за ово древно занимање. Ипак, ситуација се и овде полако мења, бар ове сезоне, за овај посао су заинтересовани ученици средњих школа и факултета.

Ленка Пантелић из Зрењанина студира у Новом Саду и каже да је спојила професију и оно што воли, а успут и заради неки џепарац.

"Апсолвент сам на пољопривредном факултету, на смеру холтикултура, има ту доста сличности са воћарством и виноградарством и осталим сродним биолошким наукама", каже Ленка.

Ученик Техничке школе Лука Зорић из Зрењанина жели да научи занат, јер, како каже, сада је онлајн школовање, креће распуст, тако да има времена, а и прилику да нешто заради. 

Поједине компаније које се баве воћарском производњом у недостатку орезивача организују бесплатне курсеве, јер овај посао се једино може урадити ручно.

"Наша компанија има преко 500 хектара под вишњом, радимо тренутно зимску резидбу, прилагођавамо узгојни облик за машинску бербу. Имамо проблем са радном снагом, али их ангажујемо из околине Зрењанина, урадимо са њима обуку тако да они то могу врло квалитетно да раде", каже Золтан Киш Матијевић из "Аграра".

Радује га, каже, што има све више младих резача који су заинтересовани да науче резидбу а такође и да за то буду адекватно награђени.

И како тврде у овој компанији, велики број младих који науче овај посао веома брзо одлази ван Србије и тамо раде на плантажама јер широм Европе занимање орезивача воћа је изузетно тражено и пре свега добро плаћено.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи