Читај ми!

Михајловић: Влада усвојила план реорганизације “Србијагаса”, крећемо у реформисање гасног сектора

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, рекла је да је Влада на данашњој седници донела Закључак којим је усвојен план за реорганизацију ЈП "Србијагас" и који значи почетак реформисања и модернизације гасног сектора Србије.

"Србија заслужује да има гасни сектор који је моћан и профитабилан, а спровођење плана који је предложило Министарство рударства и енергетике, а Влада Србије прихватила, омогућиће да то и реализујемо, са јасним задацима и роковима", рекла је Михајловићева.

Каже да ће реформисање 'Србијагаса' створити услове за стабилно и сигурно снабдевање гасом, као и много ефикасније и профитабилније пословање гасних предузећа, а што је важно и због инфраструктурних пројеката које реализују.

Према њеним речима, план реорганизације "Србијагаса" подразумева, пре свега, раздвајање делатности транспорта и дистрибуције гаса између ЈП "Србијагаса" и предузећа "Транспортгас" и "Дистрибуцијагас Србија", лиценцирање ових предузећа за делатност коју обављају, као и усклађивање њиховог рада са Законом о енергетици.

"Такође, овај план обухвата и доношење предлога мера за решавање питања бројних повезаних предузећа у којима ‘Србијагас’ има учешће у капиталу, а које оптерећују пословање ове компаније", нагласила је Михајловићева.

Потпредседница Владе је додала да реформисање "Србијагаса", поред тога што је прописано законима Србије, представља и преузету међународну обавезу. "Доношење плана и спровођење ових реформи је важно и због спречавања најављеног увођења мера Министарског савета Енергетске заједнице против Србије, као и због отклањања препрека за отварање Поглавља 15 у преговорима са Европском унијом", додала је Михајловићева.
 

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи