Читај ми!

Интересовање за инвестирање у општини Рума не јењава упркос пандемији

Епидемија коронавируса у општини Рума успорила је привредне пројекте, али интересовање за инвестиције не јењава. Међу 25 компанија које су последњих година у Руми изградиле своје погоне је и италијански "Техностил" који је за градњу фабрике у индустријској зони од општине откупио парцелу површине два хектара.

У погону британске компаније "Албон" у Руми, која деловима снабдева гиганте аутомобилске индустрије, две стотине радника оствари извоз од тридесет милиона евра годишње.

За серијску производњу клипњача и делова за моторе, технологију раде инжењери у погону у Шимановцима, због чега је овај колектив започео градњу нове фабрике у Руми, на простору од 12.500 квадратних метара.

"Инвестиција овде је 12 милиона евра, потписали смо уговор са шведском компанијом Волво и за њихов програм ће бити извоз од следећих 25 милиона евра. Користимо локалну радну снагу где покушавамо да радимо обуке и добијемо квалификоване раднике", објашњава Исмет Гребовић, директор "Албон инжењеринга Србија".

У локалној самоуправи кажу да су на време препознали значај опремања индустријских зона и да готово нема компаније у њима која не планира проширење погона.

У најопремљенојој индустријској зони, званој Румска петља, за два месеца почеће да ради и нови погон холандско-македонске фирме "Гресто".

Реч је о инвестицији од два милиона евра која ће обезбедити посао за више од 150 високообразованих људи, али и за бројна домаћинства која се баве стакленичком производњом.

У румској општини пољопривредном се на 40.000 хектара бави 5.500 газдинстава, а нова фабрика ће произвођачима поврћа, воћа и цвећа обезбедити модерну опрему. 

"Мислим да ће то бити једна савремена, модерна фабрика, како сам чуо, испред ње ће бити неки стакленик који ће бити значајан, јер ће се ту приказивати савремена технологија и техничка сазнања, тако да ће то бити идеалан трансфер знања", напомиње Иван Кромпић, директор Пољопривредне стручне службе Рума.

Осим уређења радних зона, инвеститоре у Руму доводи и фрушкогорски коридор и градња ауто-пута Нови Сад – Шабац, кажу надлежни, који су потписали уговор и са италијанском компанијом "Техностил".

"Врло брзо ће почети градњу свог погона, запослити нових сто или 150 радника, са једне стране, са друге стране компанија Healthare, која послује на територији наше општине од 2014. године, која у овом моменту запошљава 1.300 радника и има готово 70.000 квадрата под кровом, иде у проширење својих капацитета, иде у изградњу нових 20.000 квадрата, иде у запошљавање нових 300 радника", истиче Слађан Манчић, председник Општине Рума

У овој години Румљани су инвестирали и у изградњу два постројења за даљинско грејање, вредна два милиона евра.

Раде и гасовод и реконструишу Улицу 15. мај која их повезује са Новим Садом и у коју ће уложити 320 милиона динара.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи