Читај ми!

О чему је Вучић разговарао са директорима јавних предузећа

Председник Александар Вучић рекао је да је разговарао са надлежнима о реализацији великих пројеката у Србији и о томе шта би компаније из појединих страних земаља желеле да учине у нашој земљи користећи политички утицај и шта би требало да буде наш одговор како би се најбоље превладале политичке препреке.

Александар Вучић је рекао да постоје велики проблеми на деоници брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада (где су ангажовани Руси), али да верује да ће та деоница бити завршена у року, односно до краја следеће године, можда евентуално са закашњењем од неких месец дана.

Биће ту мука и о томе ће говорити ресорни министар у наредним данима или неко други, али верујем да ћемо имати снаге и успети да решимо те проблеме, нагласио је Вучић после разговора са министрима и директорима јавних предузећа из области инфраструктуре, рударства, енергетике и привреде.

"Разговарали смо о томе шта нека компанија из појединих страних земаља користећи политички утицај би желела да учини у нашој змељи, а шта би требало да буде наш најбољи одговор и како да се понашамо у условима подељеног света, јер када радите са једнима као да сте урадили нешто против других. Желимо да покушамо да превазиђемо све те политичке препреке, а да за нашу земљу донесемо најбољи резултат", рекао је Вучић у Палати "Србија".

Каже да је замолио људе да са још више енергије раде на реализацији инфраструктурних пројеката како бисмо имали још бољи БДП земље.

"Циљ да се спроведу озбиљне реформе ЕПС-а и Србијагаса"

Вучић је истакао да се тренутно граде четири ауто-пута. Каже да Азербејџанци граде мост на Сави код Шапца на ауто-путу Рума–Шабац, затим да се гради мост на Сави на деоници Сремска Рача – Кузмин, мост на Морави на деоници Моравског коридора код Појата и Ћићевца, као и да се увелико ради на ауто-путу од Прељине до Пожеге који би требало да буде завршен до краја следеће године, то јест 19. децембра 2021. године.

Вучић додаје да у енергетици треба убрзати градњу електране у Костолцу која би требало да буде завршена до друге половине 2022, уместо до 2023. године.

Истакао је да је циљ да се спроведу озбиљне реформе ЕПС-а и "Србијагаса" и да верује да ћемо пре краја године завршити гасовод "Балкански ток" кроз нашу земљу.

Такође, додаје да би требало да градимо и секундарну мрежу за гас од Ниша до Димитровграда.

Циљ је, истиче, да се повећа животни стадард грађана реализацијом програма развоја "Србија 2025".

Додао је да није задовољан планирањем, што нам је бољка у последњих тридесет година и да и сада локалне самоуправе планирају веће приходе, а потцењују расходе.

Ипак, Вучић истиче да је задовољан како су планирани велики пројекти.

Има проблема са експропријацијом, на пример, на обилазници око Београда и расељавању Рома на територијама Вождовца и Раковице, затим у експропријацији на деоници Чачак–Пожега...

Рекао је да ће Србија сада пробати да врати азарбејџански кредит од 170 милиона евра узет 2011. године када је камата због лошег рејтинга наше земље била чак четири одсто.

Истакао је да ће то смањити јавни дуг наше земље за 0,4 одсто, додајући да наш јавни дуг сада износи око 57,9 одсто БДП, што је знатно ниже него у земљама Европе.

Вучић је истакао да Србија са европским компанијама, Развојном банком Савета Европе (ЦЕБ) и Немачком развојном банком ради на пројекту изградње фабрика за пречишћавање отпадних вода и обнављању канализационе мреже у 28 локалних самоуправа.

Поред тога, навео је и да ће се са кинеским партнерима радити на завршетку недостајуће водоводне и канализационе мреже и пречишћавање отпадних вода у око 65 или 70 локалних самоуправа у централној Србији.

О реструктурирању битних предузећа

Тема разговора са министрима и директорима јавних предузећа, додаје Вучић, била је и реструктурирање битних предузећа, међу којима су, додаје "Петрохемија", "Симпо", "Јумко", "Ласта"...

За "Петрохемију", каже Вучић, и даље је важан међународни фактор и да не могу да нађу партнера, а да то нису Руси.

Истакао је да је јако битно реструктурирати та државна предузећа, како држава због њих не би "крварила", односно губила новац, већ да би од тих предузећа обезбедила више прихода.

Вучић наводи да су разговарали и о рударству, посебно о "Јадру" и додао да би производња литијумских батерија за нашу земљу значила "милијарде више на годишњем нивоу".

"Тиме бисмо направили огромну разлику у односу на све друге земље у региону", каже Вучић.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи