Читај ми!

Ковачевић: Следеће година треба да буде година консолидације и развојних пројеката

Републички завод за статистику формирао је Регистар индустријских зона у Србији што ће олакшати разговоре и понуду потенцијалним страним инвеститорима, рекао је за РТС економиста Миладин Ковачевић. Када је реч о економији, следећа година би требало да буде година консолидације и наставак развојних пројекта, рекао је Ковачевић.

Потреба да се информације о индустријским зонама нађу на једном месту показала се са доласком америчке корпорације за улагања ДФЦ рекао је Миладин Ковачевић.

"Видело се да када кренемо у разговоре са потенцијалним инвеститорима да је добро да имамо тај регистар. Имамо преко 400 индустријских зона у Србији које су подељене по групама, зависно од опремљености, простора, конфигурације терена, а у регистру сада постоји и сателитска мапа тих простора", објаснио је Ковачевић.

Говорећи о години за нама, Ковачевић је рекао да ћемо, када је о буџету реч, ову годину завршити са дефицитом од 8,8 до 8,9 одсто бруто домаћег производа што је око пет милијарди евра.

"Највећи део тога отишао је у програме помоћи онима који су најпогођенији епидемијом коронавируса. Цела година ће завршити између 0 и -1 одсто. У односу на друге европске земље ми смо међу земљама које имају најмањи пад", рекао је Ковачевић.

Следеће године требало би да буде година консолидације и дефицит не би требало да буде већи од три одсто бруто домаћег производа, а то је милијарду и по евра.

"Буџет за следећу годину на првом месту је консолидациони али је и развојни због опредељених средстава за јавна улагања. У исто време је он је и социјално и функционално прогресиван али доста тога зависи и како ће се одвијати ситуација са пандемијом коронавируса. Ако у првој половини године дође до имунизације, како је планирано, онда је овај план остварив. Ако бисмо успели да овај трећи талас доведемо у регресивну фазу онда би и економија до краја године могла да ради са много мање ограничења", рекао је за РТС економиста Миладин Ковачевић.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи