Читај ми!

Шта доводи стране инвеститоре у Србију

До сада спорведене реформе већ су отвориле врата инвеститиорима из, пре свега, европских земаља али и из других делова света. Према подацима Агенције за привредне регистре, у Србији послује 18.000 комапнија са већинским страним власништвом, које запошљавају око 350.000 радника. У протеклој деценији, директно су у Србији уложили 24,5 милијарди евра.

Почели су као највећа америчка гринфилд инвестиција, а сада су у години јубилеја.

"Произвели смо 18 милијарди лименски за пиће и запослили 400 људи. Поред тога, Београд је постао и оперативни центар за читав низ глобалних бизнис услуга. Лименке из наше фабрике у Београду извозимо на преко 20 тржишта", наводи Бранислав Савић, директор фабрике "Бол пекиџинг".

Александар Јаковљевић, директор фабрике "Филип Морис", каже да је компанија израсла у један велики регионални производни центар одакле се производи извозе у више од 50 земаља света.

"Такође у Београду је центар за југоисточну Европу одакле координирамо рад већег броја тржишта", напомиње Јаковљевић.

Према истраживању које Америчка привредна комора спроводи већ осам година међу чланицама, компаније су задовољне макроекономском стабилношћу у Србији, смањеним буџетским дефицитом, смањењем администрирања, посебно у делу издавања грађевинских дозвола, и реформом е-управе.

Замерке иду на рачун ефикасности правосуђа, владавине права, борбе против корупције, транспарентности пореске политике.

Нема наговештаја да ће страни улагачи напустити Србију 

Због пандемије ковида-19, компаније бележе мање профите, смањене су амбиције у погледу ширења пословања, нових инвестиција и запошљавања, и свакако да ће коначан пословни резултат бити лошији.

На питање да ли има наговештаја да неке компаније планирају да напусте тржиште Србије, председник УО Немачко-српске привредне коморе Удо Ајхлингер каже да тренутно нема никаквих наговештаја о томе.

"Управо обрнуто, имамо више компанија које куцају на врата и проверавају могућности пословања у Србији", додаје Ајхлингер.

За Немачку привредну комору значајно је да се све договорено, некад истина са закашњењем, ипак реализује, због чега је Влада Србије партнер од поверења. Можда се и због тога могу чути критике да су стране фирме привилеговане.

"Не мислим да неко дође и каже ‘отварам стотине радних места и хоћу другачији третман од Владе'. Озбиљно сумњам у то", каже Ајхлингер.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже да је ПКС врло јасно у комуникацији са страним инвеститорима.

"Дакле, они не долазе овде из неких апстрактних разлога него зато што имају одређену визију како могу да напараве добар посао", сматра Чадеж.

Народна банка Србије процењује да ће ове године директне стране инвестиције достићи 2,3 милијарде евра, због пандемије мање него прошле године када су износиле рекордних 3,8 милијарди евра.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи