Читај ми!

Српске јабуке кренуле пут Индије

Прва испорука јабука, осам контејнера, кренула је из Србије за Индију. Само из фрушкогорског села Мала Ремета испоручено је осамдесет тона јабуке вредне 90.000 долара.

Јабука се на плантажи компаније "Атос" у Малој Ремети гаји на 400 хектара. Тренутно на извоз чека око 20.000 тона а берба још није готова.

"Укупно у току једне календарске године извеземо више од 27.000 тона у више од 17 држава широм света, најважнија тржишта у које иду из наших хладњача су Енглеска, скадинавске земље,Б лиски и Далеки исток и ево од данас Индија", каже Митар Деурић, директор "Атос Фруктума".

Субрата Батачарџи, амбасадор Индије у Србији, наводи да увоз јабука у Индију износи 200 милиона долара.

"Јако нам је драго да можемо да увозимо квалитетне јабуке из земаља као што је Србија, који производе јабуке врхунског квалитета", додаје амбасадор Индије у Србији.

Отварање тржишта Индије велики је корак за српске воћаре, каже министар пољопирвреде. Најављује и следеће тржиште Кине.

"Једана од највећих платформи на којој се продаје уопште јабука јесте простор Индије, пазите милијарду 200 милиона становника, с друге стране имамо уговор са Европском унијом који нам је загарантован, али ово нам је ситуација да можемо да играмо на више поља, сада то радимо и са Кином,  плус имамо и Европску унију. У оваквој ситуацији не треба да се бринемо куда ће наша производња јабука да иде, имаћемо довољно тржишта са добрим ценама", истиче министар Бранислав Недимовић.

За осам месеци ове године Србија је извезла нешто више од 100.000 тона јабука, што нам је донело зараду од 72 милиона евра.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи