Читај ми!

МАТ: Привредни раст у летњим месецима виши од очекиваног

После великог пада привредне активности у априлу и тек делимичног опоравка у мају, опоравак је у следећа три месеца текао брже од очекиваног, јер је порасла индустријска производња и промет у трговини, а спољнотрговинска размена је ублажавала међугодишњи пад, наводи се у најновијем, октобарском броју Макроекономских анализа и трендова, МАТ.

У билтену се указује да је после рекордног и међугодишњег и десезонираног текућег пада индустријске производње и производње прерађивачке индустрије, као и вишегодишњег минимума њихове десезониране вредности у априлу, касније дошло до веома повољних трендова.

Захваљујући њима је десезонирани раст у јулу, десезониране вредности довео до нивоа изнад просека претходне године а у августу је тај ниво још повећан.

Језиком бројки речено, после међугодишњег пада за 16,7 одсто у априлу, међугодишњи пад укупне индустријске производње у мају је смањен на 9,3 одсто, па је кумулативни пад у периоду јануар-април износио 6,5 одсто.

Пошто је у јуну остварен међугодишњи пораст за 2,7 одсто, у јулу за 0,4 одсто а у августу за 4,2 одсто, кумулативни међугодишњи пад је за период јануар-август сведен на 0,7 одсто.

Kада је реч о спољнотрговинској размени, у априлу су и извоз и увоз били смањени за више од четвртине а у мају је пад био тек симболично смањен.

Међутим, већ у јуну и јулу стопа међугодишњег пада је сведена на једноцифрену, док је у августу пад био готово симболичан.

Десезонирани подаци за извоз и увоз и у јуну и у јулу су били изразито повећани, а у августу су скоро достигли ниво просека претходне године, наводи се у анализи.

Међугодишњи раст промета на мало 

Стање у промету у трговини на мало, било је такво да је после пада у априлу, већ у мају остварен међугодишњи пораст.

Задржан је и у наредна три месеца, али је максимум забележен у јуну, док је у јулу и августу пораст сведен на ниво приближан оном у мају.

У билтену се наводи да су подаци о инвестицијама такви да се из неких показатеља посредно може закључити да се и оне опорављају, али да други не подупиру такав закључак.

Потрошачке цене су у јулу биле повећане у односу на јунске, што како се оцењује, није у складу са сезонским карактеристикама и догодило се први пут у последњих 12 година.

За разлику од јулских, цене су у августу смањене, тако да је и међугодишњи пораст у овом месецу био мањи од максималног из јула.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи