Читај ми!

Подршка ЕБРД од 370 милиона евра малим и средњим предузећима

Европска банка за обнову и развој обезбедила је за финансирање пројеката на Западном Балкану милијарду и по евра, од чега за Србију између 700 и 750 милиона, саопштила је регионална директорка ЕБРД-а за Западни Балкан Жужана Харгитаи.

"До данас смо се обавезали на ново финансирање од 830 милиона евра за цео Западни Балкан, а само за Србију 480 милиона. Наш фокус ће бити на подршци малим и средњим предузећима и обезбедили смо 370 милиона за финансирање тих предузећа у Србији", рекла је Жужана Харгитаи за Танјуг.

 

Најавила је да ће према планираним инвестицијама у Србији до краја године, поред подршке сектору малих и предузећа, ЕБРД финансирати пројекте у разним областима.

Навела је да ће финансирати изградњу ветропаркова, а требало би да започне и амбициозан пројекат са ЕПС-ом за "паметно мерење" потрошње.

Харгитаи је рекла да је предвиђено и финансирање градње деонице Ниш–Плочник са 85 милиона евра, која је део будућег ауто-пута од Ниша до Приштине.

ЕБРД би требало да потпише и први уговор за финансирање широкопојасне интернет мреже у руралним крајевима Србије, навела је директорка за Западни Балкан.

Истакла је да ће ускоро бити много добрих вести о инвестицијама на Западном Балкану.

"ЕУ ради и на амбициозном економском и инвестиционом плану за Западни Балкан и наредних недеља ће стизати добре вести", додала је Харгитаи.

Иначе, Брисел је најавио да ће комесар за проширење Оливер Вархељи представити 6. октобра Пакет проширења и Економско инвестициони план за Западни Балкан пред Спољнополитичким одбором Европског парламента.

Вархељи ће након презентације у Бриселу, извештај о напретку Србије и план за инвестиције лично представити и у Београду 8. октобра.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи