Читај ми!

Профил просечне предузетнице у Србији, шта ће питати Иванку Трамп

Сања Поповић Пантић из Удружења пословних жена Србије рекла је за РТС да су жене највише заступљене у сектору услуга, прерађивачкој индустрији и трговини. Квалитет женског предузетништва је унапређен, истакла је она.

Просечна предузетница у Србији је средњих година, са средњим или вишим образовањем, живи у граду, а окренута локалном тржишту.

Сања Поповић Пантић из Удружења пословних жена Србије рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да то описује добро профил жене предузетнице у Србији, али недостаје и мотивација која подстиче жене да уђу у предузетништво. 

"Још увек је то нужда, још увек је тај доминантни мотив у односу на предузетништво шансе, али оно што охрабрује је да та мотивација све више иде у корист развојне категорије, односно предузетника шансе", рекла је Сања Поповић Пантић. 

Према њеним речима, жене су заступљене у сектору услуга, услуге се диверзификују кроз низ од 20 година колико Удружење послује. 

"Проширио се дијапазон нарочито захваљујући дигитализацији, тако да су услуге заиста нешто што доминира, затим прерађивачка индустрија и трговина", каже Поповић Пантић.

Међутим, оне и даље руководе само малим предузећима.

"Ако поредимо корпоративни сектор - све је већи број жена управо и због квота које у мултинационалним корпорацијама постоје да се жене промовишу на позицију одлучивања", каже она.

У нашим компанијама - када је реч о приватним компанијама - ту је основни критеријум квалитет кандидата зато што бизнис не познаје пол, али је другачије у јавној управи, мада и ту има разлика, али статистика показује да су у мањини, указала је Поповић Пантић.

Узнапредовали смо у односу на пре 22 године - удео предузетница је порастао не толико значајно колико је квалитет женског предузетништва унапређен, указује она.

Шта још мора да се промени

"Пре 22 године појам женског предузетништва везивао се искључиво за интегрисање рањивих група жена из маргинализованих група, избегличке полулације - то је 1998. година", истиче. 

Након тога је уследило бомбардовање, па се све вратило уназад и практично можемо да говоримо о неком развоју уназад 20 година.

Тада су жене у предузетништво улазиле, како каже, искључиво из егзистенцијалних разлога. Та мотивација се значајно променила - многе су од тада до сада развиле успешне фирме које су чак извозно орјентисане - тако да је квалитет женског предузетништва значајно побољшан, а од 2009. су пристуни и институционални програми за подршку развоју и женском предузетништву.

Каже да не постоји домаћи законски оквир, али постоји закон о малим предузећима који је донела ЕУ, мере се индикатори развоја предузетништва.

Долазак Иванке Трамп у Србију

Соња Поповић Пантић каже да је Иванка Трамп права особа за ову тему јер се томе врло посвећује и стручно ради на отварању академија женског предузетништва у свету.

"Моје питање, савет, препорука би било везано за то да се отвори и у Србији и помогне у промовисању пласмана предузећа које воде жене у глобалним ланцима добављача", рекла је Соња Поповић Пантић.  

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи