Почела берба кукуруза, први приноси знатно лошији него прошле године

Овог пролећа кукуруз је у Србији засејан на површини нешто већој од милион хектара. Година тежа од многих претходних што због дуготрајне суше, што због сетве која се поклопила са почетком епидемије короне. Зато и не чуди што су први приноси подбацили.

Готово петнаест дана пре уобичајеног рока почела је берба кукуруза којим је на подручју пет општина Средњег Баната пролетос засејано око 100.000 хектара. За сада је једино сигурно, временске прилике током вегетације нису у потпуности погодовале развоју кукуруза што се у знатној мери одразило и на приносе у што нас уверава и Слободан Живовић из Лукићева који је пролетос кукуруз засејао на 200 хектара.

"Први откоси дају између пет и седам тона по хектару што је катастрофално и у односу на прошлу годину половина приноса. Примењена је фул агротехника на њивама, све је урађено само је фалило кише крајем јуна месеца када је кукуруз формирао клип и када му је било најпотребније. Са овим приносима нека цена која би задовољила произвођаче морала би да буде преко двадесет динара", каже Слободан Живовић из Лукићева код Зрењанина.

Као највећи проблем што истиче овај пољопривредни произвођач је недостатак влаге у земљи поготово у месецима када је то било најпотребније, а то су април и мај када је пало на овом подручју свега десетак литара, што је готово пет пута мање од уобичајеног просека.

"Ове године посебно бих истакла да је утицај поред квалитета земљишта, примењене агротехнике и значај предусева. Што се тиче приноса, до сада су пожњевени најранији хибриди и обично то нешто буду нижи приноси са највиших терена песковитог земљишта, али и то ће ући у просек. Очекујемо како дани одмичу све веће приносе кукуруза", истиче Зорица Рајачић, ПСС Зрењанин.

И већ по традицији највећи број овдашњих ратара оставиће кукуруз у силосе на чување чекајући бољу цену осим оних ратара који су приморани да га одмах продају како би на време обавили јесењу сетву пшенице која ће овде почети за мање од месец дана.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи