Долазак ДФЦ-а – шта Србији доноси америчка развојна банка

Долазак америчке развојне агенције ДФЦ у Београд је сјајна вест за српску економију и снажан сигнал за будуће инвеститоре, рекао је за РТС потпредседник Америчке привредне коморе у Србији Иван Милетић.

Први пут једна од најмоћнијих америчких финансијских организација, америчка развојна агенција ДФЦ отвориће своје представништво у Београду, једину такву канцеларију у региону. Ради о организацији, чији је годишњи буџет преко 60 милијарди долара.

Потпредседник Америчке привредне коморе у Србији Иван Милетић рекао је за РТС да је то сјајна вест за српску економију и показује озбиљан сигнал инвеститорима.

"ДФЦ је најпростије речено америчка развојна банка основана како би се финансирали енергетика, транспорт, инфраструктурни пројекти у земљама у развоју, али ДФЦ инвестира и у мање пројекте као што је женско предузетништво", објаснио је Милетић.

Финансијска помоћ ДФЦ омогућиће напредак српске привреде, долазак инвеститора и отварање нових радних места, а Србија са отварањем ове канцеларије постаје економски центар Балкана.

"Могло би да се каже да је Србија већ економски центар у региону и то се види по представништвима која су већ отворена, а отварање канцеларије ДФЦ-а то само потврђује", рекао је Милетић.

Вредност будућих инвестиција је за сада још у домену нагађања, али ако се зна да су америчке компаније већ инвестирале око четири милијарде долара у Србији долазак ДФЦ-а ће та улагања значајно појачати.

"Већ крејем месеца ћемо знати више, а може се претпоставити наставак улагања у здраство и инфраструктуру. Свака најава економских интеграција је сјајна вест за регион, а спровођење оваквих споразума је најважније. Полазна тачка је да боља сарадња у економији доприноси и бољим политичким односима а бржи проток робе и људи је кључ за развој региона. Ми ћемо и даље подржавати овакве договоре", рекао је за РТС потпредседник америчке Привредне коморе у Србији.

Америчке компаније у Србији инвестирале су четири милијарде долара и запошљавају 20.000 људи, док су укупне инвестиције свих компанија које су чланице Америчке привредне коморе износе 14 милијарде а у њима је запослено 100.000 људи.

Отварање канцеларије ДФЦ-а у Београд, коју је најавио и њен директор Адам Болер, учиниће нас видљивијим на мапи света инвеститора, рекао је Иван Милетић.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи