Читај ми!

Рекордан пад Еурибора смањује рате кредита у Србији

Љубица Пантелић са Београдске банкарске академије каже за РТС, поводом рекордног пада Еурибора, да ће месечне рате кредита бити ниже свим корисницима који су иницијално кредите узели у валути индексираној у еврима или иницијално чисто у еврима са варијабилном каматаном стопом.

За подстицај економског раста који је подривен кризом због пандемије, пословне банке у еврозони узеле су у јуну 1,3 билиона евра јефтиних зајмова од Европске централне банке. То је прошле недеље довело до рекордног пада Еурибора, каматне стопе по којој европские банке међусобно позајмљује новац. Она је данас између -0,3 и -0,5 одсто. 

Месечне рате кредита биће ниже свим корисницима који су иницијално кредите узели у валути индексираној у еврима или иницијално чисто у еврима са варијабилном каматаном стопом, објашњава Љубица Пантелић са Београдске банкарске академије гостујући у Јутарњем програму.

Додаје да у укупној суми кредита износи 43 посто свих одобрених кредита.

"Мањи Еурибор се обрачунава на све кредите, на оне које су већ одобрени где је каматна стопа уговорена као варијабилна и која се прилагођава променама на тржишту и на новоодобрене", каже Пантелић.

Према њеним речима,  каматна стопа без обзира колико је висока ако се плаћа у кратком временском пероду годину или две, не може толико да се осети као код кредита који трају 10, 20 или 30 година.

"Сада ће свакако видети да је мања рата, просто је немогуће да се не примети да се каматна стопа промени. То је субјективни осећај", истиче Љубица Пантелић. 

На питање да ли су због варирања Еурибора камате веће од главнице у првим годинама отплате рата каже да то није у вези са каматном стопом као еурибором или било којим другим моделом каматне стопе. 

"То је просто модел амортизације кредита. Ви у моменту узимања кредита узимате главницу и уговарате каматну стопу, ону која је нама позната као номинална каматна стопа, и период отплате", објашњава Пантелић.

Према њеним речима како се кредит отплаћује према ануитетном плану, једнаким месечним ратама  у првом ануитету плаћа се  каматна стопа на највећи износ, односно на износ иницијално одобреног кредита.

Додаје да већ наредни обрачунски период износ кредита ће бити мањи за оно што је плаћено. Да би се то видело потребно је да се развуче анутетни план и види се како се више плаћа камате у првим месецима, или годинама отплате, али оно се суштински смањује како се смањује остатак дуга.

Није пожељно за економију да каматне стопе за новац буду негативне 

Еурибор је негативан већ шест или седам година тако да то није нешто ново. Ситуација у овој години у вези са пандемијом и значајним поремећајима на тржишту је довела буде волантилнији него иначе. 

"Свакако да није природно ни пожељно за економију да каматне стопе за новац буду негативне. То говори о томе да постоји ризик од дефлације или једноставније речено да постоји смањено интересовање и инвестициона активност на тржишту", истиче Пантелић.

Додаје да је тешко је предвидети како ће се кретати еурибор и остале каматне стопе, односно како ће се кретати цена капитала. То пре севга зависи од тога каква ће бити понуда и потражња.

Суочавање са пандемијом економија поднела стоички 

Агенција Мудис у годишњем извештају истиче да је економски одговор Србије на кризу изазвану пандемијом био адекватан, да је пакет економских мера био правовремен, свеобухватан и добро примењен. 

Оцењују и да је банкарски сектор у кризу ушао релативно снажан, да је значајно смањен ниво проблематичних кредита од 21 одсто 2015, на четири процента у првом кварталу ове године.

"Ми смо имали један низ од осам година врло стабилне политике која је довела до тога да суочавање са пандемијом наша економија поднесе стоички", каже Пантелић.

Наглашава да  друге мере које је влада донела за санирање ефеката последица су значајне и читава два квартала која за сада прате ситуацију са пандемијом показује да постоји већа потражња за кредитима него што је била и да се на сваки начин гледа да се суочи са променама на тржишту онако како је најбоље могуће.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи