Вина, сушено воће, зачини – чак 500 излагача представило своје производе

У Београду је отворен први Међународни сајам воћарства, виноградарства и повртарства. Наредна три дана на сајму ће осим излагања производа, бити организовани и округли столови на којима ће се говорити о актуелним проблемима и изазовима.

Сушено воће, зачинске биљке, вина – само су део онога што се може видети на Сајму воћарства, виноградарства и повртарства.

"Овде имамо сушено воће, значи то је чиста дехидрација. Имамо од чипса јабуке, јабуке кришке, имамо дуњу, кајсију, брескву, крушку и имамо шљиву", каже Љубомир Јанковић, произвођач из Влашког поља.

Александар Љубојевић из Грабовца код Обреновца истиче да у понуди имају першун, нану, мирођију, француз, босиљак, јер су то неке културе које се највише користе у нашим кухињама, али да су ту и зеље, лук, цвекла.

"Данас смо овде да представимо наш крај и наше производе из нашег села, познати смо по производњи воћа", наводи Немања Новаковић из Дубоне.

Пуне руке посла за произвођаче, али и за посетиоце.

Петсто излагача из Србије, али и иностранства – највише Европе и Азије дошло је да представи своје производе.

"Посетиоци могу да виде, да сазнају све што је потребно у вези са пољопривредном производњом, говорим о ове три области, воћарство, повртарство, виноградарство. Дакле сви потребни импути од механизације, машине, прерада и паковања и до самог пласмана робе на светско тржиште", објашњава Владимир Живановић, директор организације "Агро Белгрејд".

А да би стигли до светског тржишта, привредницима је потребна и помоћ државе. Ресорни министар истиче да се сваке године улаже више у пољопривреду, те да су субвенције за ову област у 2020. години око 40,5 милијарди динара.

"Јако је важно да ми у Београду имамо овакву једну платформу из једног простог разлога – други простор са пољопривредном површином на простору Србије после Војводине је простор Београда. Ви имате ту највише пољопривредног земљишта које је на располагању, без обзира да ли је у државној својини или се налази у власништву приватних субјеката", наглашава министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Међународни сајам воћарства, виноградарства и повртарства је отворен до суботе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару