Повећана пензија, али и старосна граница за крај радног века

Са Новом годином, неколико новина за садашње и будуће пензионере. Уз швајцарску формулу, на јануарском чеку повишица од 5,4 одсто. За шест до осам месеци померена је граница за пензионисање жена и одлазак у превремену пензију оба пола. Проширено је право на бенефицирани стаж и изједначен статус брачних и ванбрачних партнера.

Од овог јануара, до децембра, жене ће у пензију после 63. рођендана.

Ово је последњи пут да се старосна граница за жене помера за шест месеци, убудуће помераће се за по два месеца годишње све до 2032. годне, када ће жене као и мушкарци у пензију одлазити са 65 година.

У превремену пензију уз казнене поене, моћи ће тек са 39 година стажа и најмање 57 година и осам месеци живота.

За мушкарце се доња граница помера на 58 година и четири месеца.

Право на бенефицирани стаж добиле су судије и тужиоци који процесуирају ратне злочине и организовани криминал.

Пензију могу да наслеђују и ванбрачни партнери.

"Услов је да је ванбрачна заједница трајала најмање три године живота, мада се те три године живота не траже уколико су имали заједничко дете", истиче Владимир Станковић из Сектора за остваривање права Фонда ПИО.

Каса пензијског фонда "тешка је" 696 милијарди динара. Иако је стопа доприноса смањена за пола процента, и даље се очекује пад дотације из буџета.

"У 2020. години, ми смо планирали наплату доприноса за 527 милиона, тако да ће бити потребно учешће дотације, односно трансфера из буџета, само за 22 одсто. Што фонд не памти у својој историји уназад 30 година", напомиње директорка Фонда ПИО Драгана Калиновић.

У то је урачуната и повишица која на јануарском чеку, пензионерима стиже у фебруару. Просечна пензија је 27.770 динра.

"Видите да и наше усклађивање и пензија и минимале цена рада су далеко већи од нога колика је инфлација и раст цена на мало, да ми лагано идемо ка томе да сустижемо минималну потрошачку корпу. Ми бисмо волели да се то деси у годину дана али је врло мала вероватноћа", наводи Зоран Ђорђевић, министар за рад борачка и социјална питања.

За сада је просечна пензија изнад 70 одсто потрошачке корпе и непуних 90 одсто минималне зараде, коју би достигла да и она од данас није већа за 11 одсто, и премашује 30.000 динара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи