Стране инвестиције обориле незапосленост

Стопа привредног раста у Србији премашила је предвиђања ММФ-а и Светске банке. Биће кажу четири одсто, чему су највише допринеле инвестиције, пре свега страна улагања. Због тога је и незапосленост први пут пала испод десет процената. Радна места отварана су ове године у свим крајевима земље, а први нови производни погон у 2019. години добио је Лесковац.

Инвестиција вредна 25 милиона евра британске компаније "Аптив", уз подршку државе са више од осам милиона евра, удахнула је живот новој индустријској Зеленој зони и подигла животни стандард у Лесковцу. Електроинсталације за аутомобилску индустрију већ производи 1.500 радника.

"У 2020. планирају запошљавање још 1.000 до 1.500 људи које ће се реализовати у периоду од фебруара до августа", навела је Марија Стевановић из Националне службе за запођљавање Лесковац.

После неколико деценија прва страна инвестиција стигла је у Панчево. Немачки "ЦТФ" са улагањем од 160 милиона евра донео је нова радна места и најсавременију технологију у производњи компоненти за ауто-индустрију, бродове и железницу.

Ипак, највећа инвестиција у Војводини после пола века стиже у Зрењанин. Кинеска компанија "Линглонг" гради фабрику гума вредну 800 милиона евра, држава ће изградити ауто-пут.

"Најпре ћемо примити раднике техничке струке које ћемо послати на обуку у Кину, а онда ћемо истражити тржиште у окружењу и из Африке", истакао је Ванг Фенг председник компаније "Шандонг Линглонг тајер".

Глобални лидер у производњи ентеријера за аутомобилску индустрију који у свету запошљава 32.000 радника своју прву фабрику у централној и југоисточној Европи отворио је у Крагујевцу. Кинески "Јанг фенг" упослио је првих 200 радника.

"План је да у наредне четири године имамо укупно 800 људи, фабрика ће радити у оквиру слободне трговинске зоне Шумадија", рекао је Милош Радовић директор "Јанг фенг" Крагујевац.

Предраг Лучић из Регионалне привредне коморе Шумадије и Поморавља казао је да почетак рада компаније "Јанг Фенг" додатно потврђује инвестициону атрактивност града Крагујевца као великог привредног центра.

Нови погони од Суботице где су инвестирале немачке и италијанске компаније до Рашке, у којој је уз помоћ државе домаћи привредник отворио фабрику за производњу радне заштитне опреме. Најављују се и нова улагања.

"Ми смо у преговорима, али док се не заврше не бих могао да излазим у јавност, али будите сигурни да ће бити пријатних и лепих изненадјења за наше Лесковчане", напоменуо је Горан Цветановић градоначелник Лесковца.

Ове године Србија је привукла 3,8 милијарди евра страних инвестиција, што је довело до стопе раста од четири одсто и стопе незапослености од 9,5 посто.

Само за активне мере запошљавања у наредној години држава ће издвојити више од четири милијарде динара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи