Грађевинарство главни мотор раста БДП-а

Раст бруто домаћег производа у овој години биће четири одсто, проценио је Републички завод за статистику. По расту од 28 и по процената предњачи сектор грађевинарства. Једино је пољопривреда у поређењу с прошлом годином у минусу од 0,1 одсто, што ублажава чињеница да су претходне две године биле рекордне.

Уз податак да је од 2010. бруто домаћи производ порастао 19,6 процената, званична статистика после рекордног трећег квартала ове године, и уз делимичне податке за четврти, излази са коначном проценом за ову годину.

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић да је раст бруто домаћег производа порцењен на четири одсто.

"Та величина је била пројектована на 3,5 одсто. Година се завршава са знатно већим бројем и томе допринеле све главне активности, све делатности", додаје Ковачевић.

Такав резултат погурале су инвестиције које су за 14,2 одсто веће него прошле године. Раст грађевинарства достигао је чак 28,5 одсто. Промет на мало у трговинама већи је од девет одсто, као и у сектору услуга.

Саобраћај и складиштење бележе раст од 6,4, а телекомуникације 5,7 одсто. У таквим условима статистика бележи повећање запослености, која достиже 49,6 одсто и пад незпослености на девет и по процената.

Весна Пантелић из сектор статистике тржишта рада РЗС објашњава да се стопа запослености рачуна се као удео запослених у укупној популацији радно способног становништва старијег од 15 година, док се стопа незапослености рачуна као удео незапослених у радној снази коју чине запослени и незапослени, док се остали рачунсју као неактивни.

И индустријска производња у плусу

Иако на почетку године није тако изгледало, укупна индустријска производња је у плусу. Уз ремонте постројења, стање је отежала и мања тражња, због стагнације европских економија. Приметно је и да се прерађивачка индустрија оријентисала на виши ниво дораде, што је допринело мењању односа увоза и извоза.

"Раст извоза убрзаво је од средине године, па од августа, и коначно у новембру када се гледа међугодишњи раст извоза, међугодишњи индекс. Динамика извоза је поново превазишла динамику увоза", наглашава Миладин Ковачевић.

Демографски подаци и даље указују на то да само по основу негативног природног прираштаја, годишње губимо више од 35 хиљада становника. Добра вест је да је од почетка ове године рођено 585 беба више него прошле године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи