Отворен Ипсилон крак, Суботица добила обилазницу

Завршена је изградња западне обилазнице око Суботице, која повезује Келебију са ауто-путем Хоргош – Нови Сад. Ипсилон крак ауто-пута Београд–Хоргош у дужини од 24 километра, у изградњи је последњих 30 година. Вучић на отварању: Ипсилон крак за додатно приближавање два народа.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да ће Ипсилон крак Коридора 10 не само олакшати саобраћај у Суботици и око Суботице, већ да ће још приближити Србију и Мађарску. 

"Много сам срећан што сам у Суботици и што смо завршили велику ствар за Субитичане. Људи који живе у овоме граду неће морати више да трпе и гледају камионе који пролазе кроз град. Неће морати да поправљају асфалт сваке две године, као до сада. Биће више простора за децу да се играју", рекао је Вучић на свечаном отварању Ипсилон крака.

Вучић је казао да нас овај пут повезује још ближе са северним суседом Мађарском, великим, како је додао, и искреним пријатељима наше земље.

"Повезали смо се још ближе са северним суседом Мађарском, са великим и искреним пријатељима. После изградње пруге Сегедин–Суботица и Београд–Суботица–Будимпешта, бићемо још боље повезани и не мислим само саобраћајно, већ ће народи бити још ближи. Ако је то могуће, јер у новијој историји никада нисмо имали боље односе, моћи ћемо као народи да се додатно приближимо и штитимо заједнички вредности централе Европе и баштинимо заједнички будућност", казао је Вучић.

Вучић је пренео да је често у прошлости слушао о Ипсилон краку, али да није разумео значај који има.

Раније власти, према његовим речима, никада нису истински "залегле" да раде на овој саобраћајници, а оно што су и започеле – морало је изнова да се ради.

Изразио је задовољство што је овај пут радила српска компанија, и добро је, каже, обавила посао, показујући да наши радници могу да обаве тако нешто.

"Наставићемо да радимо још много важних ствари које су пред нама", најавио је он указујући да је један од инвестиционих пројеката будуће Покрајинске владе брза саобраћајница Сомбор–Кула–Србобран–Кикинда.

У међувремену, како је указао, мора да се заврши део пута Бездан – Бачки Брег од 12 километара, што кошта око пет милиона евра.

Вучић је казао да је Ипсилон крак коштао 24 милиона евра, што није мали новац, али је велика ствар за Србију.

Указао је да је сам учествовао у отварању пет фабрика у Суботици, те да има још једна фабрика која се гради, што ће водити ка томе да неће бити незапослености, али ће сигурно бити борбе за радну снагу, односно за раднике, што би требало да допринесе повећању плата.

Присутне је позвао да сутра послушају план за наредних пет година "Србија 2025":

"Ми ћемо гледати да радимо још више и не стидимо се својих резултата. Неки могу да нас нападају свакога дана, али ми можемо сваког дана да покажемо шта смо урадили за земљу и грађане и то не може да се побије шта год да се изговара", нагласио је Вучић. 

Државни секретар у Министарству грађевине Имре Керн пренео је председнику да је до сада камионски саобраћај ишао кроз центар Суботице, око 150.000 камиона годишње, долазило је до оштећења улица, па је асфалт често морао да се "пресвлачи".

"Отварање Ипсилон крака је од изузетног значаја за Суботицу", изјавио је председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, уз оцену да ће обилазница око Суботице допринети да тај град постане привлачнија дестинација за инвеститоре.

Пастор је на свечаности поводом завршетка Ипсилон крака рекао да се пре 30 година родила идеја о изградњи обилазнице око Суботице и да се данас заокружује и остварује тај вишедеценијски сан.

Говорећи о значају Ипсилон крака, Пастор је истакао да ће бити измештен камионски саобраћај из Суботице кроз коју је, како каже, годишње пролазило око 50.000 камиона.

За Суботицу је, како је навео, од изузетног значаја и модернизација пруге Београд–Будимпешта и подсетио да би у току следеће године требало да почне изградња пруге од Суботице до Сегедина.

Обилазница је отворена пошто је завршена изградња последње деонице дуге 12 километара од граничног прелаза Келебија до кружне раскрснице са Сомборским путем.

У завршетак изградње Ипсилон крака уложено је око 2,8 милијарди динара.

Ипсилон крак је обилазница око Суботице која повезује гранични прелаз Келебија са ауто-путем Хоргош – Нови Сад.

Укупно је за 26 година, од 1990. до 2016. рађено, али не и завршено, 11 километара пута на Ипсилон краку.

Већи део радова који су извођени ранијих година морали су у потпуности поново да се раде, јер нису били квалитетно урађени, кажу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Влада Србије и ресорно министарство су преузели су послове у вези са завршетком Ипсилон крака у другој половини 2016. године, када је дефинисан концепт завршетка пројекта у фазама, у складу са расположивим средствима у буџету.

У 2017. изграђено је и пуштено у саобраћај укупно 6,5 километара пута на Ипсилон краку (1,5 ккилометара у марту и пет километара у августу), у које је уложено укупно 322 милиона динара.

У 2018. изграђено је 5,5 километара пута, деоница од Биковачког до Бачкотополског пута, у које је уложено 780,9 милиона динара, чиме је до децембра 2018. у саобраћај укупно пуштено 12 километара пута на Ипсилон краку.

Ове године радило се на завршетку изградње и последње деонице дужине 12 километара од граничног прелаза Келебија до кружне раскрснице са Сомборским путем.

Радови на последњој деоници су започети у априлу 2019. године, а укупна вредност тих радова је 1,73 милијарде динара.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару