Вучић: Раст БДП-а изванредан, Србија међу прве три земље у Европи

Председник Александар Вучић саопштио је да је Србија у трећем кварталу ове године остварила, према првој процени, привредни раст од 4,7 одсто. Наредних дана очекује званичне податке да је незапосленост пала на стопу испод 10 одсто.

Александар Вучић је, гостујући на ТВ Пинк, рекао да се Србија нашла међу три земље у Европи са највећим привредним растом.

Према његовим речима, стопа раста од 4,7 одсто је изванредна. Очекује да ће раст БДП-а у овој години прећи 3,5 одсто, односно да очекује 3,6 или 3,7 процената за целу 2019. годину.

Оценио је да ти резултати показују да се постижу добри резултати и да ће, ако се настави тим трендом у прва два квартала наредне године, то значити даље побољшање животног стандарда грађана Србије.

Председник очекује да наредних дана добије званичне податке да је Србија спустила незапосленост испод 10 одсто и тако достигла ниво ЕУ.

То ће бити први пут да Србија има једноцифрену незапосленост, истакао је Вучић.

"Уз то, грађани ће имати и плате веће од 500 евра. За кратко време смо постигли нешто што ће ући у уџбенике. Поносан сам на те резултате", нагласио је Вучић.

Како је рекао, посебно треба радити на достизању "српског сна", чему се, указао је председник, многи подсмевају.

Објаснио је да "српски сан" значи да се младим људима омогући да могу да купе станове, аутомобиле и друго, а што ни у Немачкој и другим западним земљама не би могли лако да стекну.

"Очекујем апсолутни рекорд у привлачењу страних инвестиција"

Председник је истакао да ће минималац бити 254 евра, односно око 30.000 динара, и да је то за 65 одсто више него пре само пет година.

"Поносимо се извозом у ИТ сектору. Укупан извоз земље био је 2011. године 11 милијарди, а сада чак 23 милијарде, што много говори о напретку", рекао је Вучић.

Очекује да Србија ове године оствари апсолутни рекорд у привлачењу директних страних инвестиција и да повећа разлику у односу на околне земље, укључујући и земље ЕУ - Хрватску и Бугарску.

То, како је додао, говори да "ћемо развијеније земље и брже сустизати него што смо се надали".

Председник је најавио да ће 19. децембра, на Светог Николу, за саобраћај бити отворен ауто-пут од Обреновца до Сурчина.

Грађанима Умке и Остружнице поручио је да ће приступни пут ка ауто-путу имати четири траке и да ће се решити питање клизишта, да би са Чукарице и Железника могли да излазе на ауто-пут "Милош Велики", а како не би морали да чекају завршетак новобеоградске излазнице са пута.

Вучић је најавио да ће ауто-пут од Ниша до Бугарске бити отворен 9. новембра.

Говорећи о јучерашњим састанцима са представницима ЕУ у Бриселу, Вучић је истакао да је економија "наш хлеб насушни" и "све и свја".

"Само оне земље које су економски јаке, видљиве су у свету. Економија и војска су два фактора снаге, али војска зависи од економије", указао је председник.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару