Вучић у "Срем Шиду": Више субвенције за прерађивачку индустрију

Председник Србије Александар Вучић посетио је фабрику за прераду меса "Срем Шид", као пример успешне приватизације из стечаја и фирме којој су захваљујући новом Споразуму о слободној трговини с Турском, отворена врата за тамошње тржиште.

Вучић је обишао погоне фабрике заједно са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем и том приликом најавио да ће бити повећане субвенције за погоне и фабрике које ће се бавити прерадом.

"Мислим да ће Недимовић у следећем буџету имати још већу подршку, да ће за товна говеда подићи субвенције са 10.000 на најмање 15.000, а за музне краве са 25.000 за 10 oдсто", рекао је председник.

Вучић је истакао да је за државу веома важна прерађивачка индустрија меса, воћа и поврћа.

"Оно што је важно за све који заинтересовани, даћемо веће субвенције за погоне, фабрике које ће да раде прераду и ускоро ће та одлука бити донета. То је оно што нам недостаје", рекао је Вучић новинарима у Шиду, где је обишао кланицу "Срем Шид".

"Цена говеђег меса скочила ја за 40, 50 евроценти", рекао је председник, оценивши то као велику шансу за српске фамере да буду успешнији. 

Подсетио је да је угашен велики број фабрика, попут Србијанке и Будимке, све што нам је, каже, чувало источну, централну и западну Србију.

"Па, полако, једно по једно да обнављамо. Али, морамо и нове погоне да имамо. Верујем да ће пријатељство које имамо и са Кином, Турском и другима и сви конкретни уговори које имамо, донети много доброг у наредном периоду", рекао је Вучић. 

Поручио је да ће Министарство пољопривреде већ у следећем буџету предвидети више субвенција за товна говеда и музне краве и да је циљ да се у наредних пет година Србија врати сточни фонд на ниво који је имала 1989. године, око два милиона грла.

"Данас имамо око милион грла. Уговори са Турском су огромна шанса. Ове године ћемо да испоручимо 5.000 тона говеђег меса у Турску", рекао је председник и додао да се иде на то да Србија са Турском добије квоту о извозу 10.000 тона говеђег меса.

"За пет година достићи ћемо сточни фонд из 1989."

Напоменуо је да Србија настоји да улаже у сточарство што више и да ће ово бити добра сезона што се тиче пољопривреде јер је пшеница добро родила.

Председник је истакао да је поносан што после 17 година поново ради фабрика за прераду меса "Срем Шид", која упошљава 130 људи, и да се нада да ће у наредних пет година сточни фонд у Србији да се врати на ниво из 1989. године, а то је два милиона грла стоке.

Вучић је рекао да је понос сремске индустрије, града Шида и целе Србије оживео захваљујући вредним рукама власника фирми "Агропапук" из Кукујеваца и Индустрије меса "Ђурђевић" из Пећинаца, али и добром уговору који Србија има са Турском о годисњем извозу 5.000 тона говеђег меса.

"Уз нашу малу помоћ, због постизања уговора са Турском о извозу 5.000 тона говеђег меса, али пре свега вредним рукама власника 'Агропапука' и Индустрије меса 'Ђурђевић' ми смо успели да 'Срем Шид' после 17 год обновимо, да фабрика данас прелепо изгледа, да има 130 запослених, биће још 20, 30 наредних дана", рекао је председник након обиласка фабрике.

Вучић каже да је задовољан и срећан што "Срем Шид" поново ради захваљујући добром уговору са Турском, захваљујући "вредним рукама двојице људи".

"Ја сам им рекао само да се они не посвађају, да се види да и српски привредници могу да раде добро. Добиће и субвенције државе", нагласио је председник.

Колике су могућности не само за развој месне индустрије Срема, најбоље показује податак да садашњи годишњи извоз говедине из Србије у Турску, само у Истанбулу поједу за један дан.

"Ви, Турци, да тражите још више меса из Србије, а ми ћемо нашу квоту од 5.000 да испунимо. Добијемо квоту од 10.000, то је већ онда велика ствар", истакао је Вучић.

Представник турске компаније "ЕТЦИИ халал месо" Џелал Наз најавио је да то предузеће планира да ове године из Србије да увезе до 6.000 тона говедине, а следеће године 10.000.

"Сада радимо беспрекорно и презадовољни смо квалитетом меса из Србије. Велика смо компанија, послујемо у разним земљама и где год да дођемо подстакнемо развој сточарства", напомиње Наз.

Доказ је и цена - са ранијих 1,9 евра по килограму, извоз у Турску повећао је вредност говедине на 2,45 евра. 

"Срем Шид" је из стечаја приватизован 25. априла ове године, а купио је конзорцијум фирми "Агропапук" из Кукујеваца и Индустрије меса "Ђурђевић" из Пећинаца.

"Ова фабрика без тржишта ништа не значи, она је и стала када је тржиште престало да ради. Тако да проширењем тржишта за Турску отварају се још већи капацитети и овде и у сточарству", каже Миленко Ђурђевић, сувласник фабрике "Срем Шид".

Нови власници су уложили два милиона евра, запослили 130 радника и покренули производњу и већ у првом месецу рада извезли говеђе месо у Турску у вредности већој од милион евра.

До сада је у "Срем Шиду" обрађено месо 3.000 говеда и реализован извоз у Турску вредан око 3,5 милиона евра.

Инвестиција је реализована у линију клања, адаптацију и реконструкцију комплетног објекта са инфрастрктуром, линијом за расецање и обрађу говеђег меса и линију за паковање говеђег меса.

Укупна инвестиција у фабрику, са куповином, биће око 3,5 милиона евра. Те две фирме, чланице конзорцијума, су међу водећим компанијама у индустрији прераде меса, са око 800 запослених, а годишње прераде више од 200.000 свиња и 20.000 говеда, уз обрт од око 80 милиона евра.

Нови власници, који су удружили снаге, постављају високе циљеве - као и главни турски партнер.

"Да се подигне производња, да се подупла, да се овде ради 300 говеда дневно, сад се ради неких 100, значи око 30 тона меса се извози дневно. Морамо доћи до 50-60 тона дневно", истиче Братислав Бoгатић, сувласник фабрике "Срем Шид".

Због почетка рада фабрике "Срем Шид", сточари су показали веће интересовање за повећање броја грла и останак на селу.

Одлука о куповини "Срем Шида" у стечају је донета након што је председник Вучић успоставио пословне и пријатељске везе Србије са Турском, што је фабрици из Шида "гарантовало" тржиште.

Како је раније најављено, према потписаном уговору до краја године ће у Турску отићи 4.000 тона говедине, а за следећу је већ договорено најмање 10.000 тона, у складу са Споразумом о слободној трговини са Турском.

"Срем Шид" је основан 1919. године под именом "Срем" и био је гигант домаће индустрије меса, који је од 2001. године био у стечају.

Пре стечаја је у фабрици било запослено и до 2.000 људи.

Та фабрика је приватизована после 17 година и више неуспешних покушаја преузимања.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
(петак, 10.авг.2018 12:33)
anonymous

Srem Sid nije isplatio dugovanje za radnike iz 2000.

Postovani, drago mi je da je Srem Sid iz Sida prodat i da ce zaposliti nove radnike i da ce izvoziti meso u Tursku. Posle prvog stecaja radnici Sida koji su radili u prodavnici iz Panceva/tri prodavnice/ tuzili su Srem Sid i dobili sudsku presudu da im je Srem iz Sida nepravilno raskinuo radni odnos i da je Srem iz Sida trebao da im uplati plate, regrese, topli obrok. Srem iz Sida im je uplatio otprilike 60% od predvidjenih 100% duga. Zelim da mi objasnite ko ce isplatiti dug od 40%. Dokumentaciju jos cuvamo, a isto tako tu dokumentaciju poseduje i advokat koji nam je vodio spor. S postovanjem, radnici koji su 10 godina vredno radili u Srem Sidu iz Sida i koji su imali najveci prosek poslovanja cak vise nego neka skladista Srem Sida.

(четвртак, 09.авг.2018 22:20)
Milan Savić

podrška

Za preradjivačku industriju i poljoprivredne proizvodjače.

(четвртак, 09.авг.2018 18:42)
Fubaler

šid treba da se razvija

"Уз нашу малу помоћ, због постизања уговора са Турском о извозу 5.000 тона говеђег меса, али пре свега вредним рукама власника 'Агропапука' и Индустрије меса 'Ђурђевић' ми смо успели да ''Срем Шид' после 17 год обновимо, да фабрика данас прелепо изгледа, да има 130 запослених, биће још 20, 30 наредних дана. БДП треба да се јача и треба да се успоставе јаке економске везе.

(четвртак, 09.авг.2018 16:31)
Radica

radicarada65@gmail.com

Neprocenjivo je kad imas licni prihod i kad ne zavisis ni od koga nego iskljucivo od svog rada. Takvi ljudi su ispunjeniji i srecniji kao i njihove porodice. Zato mi je izuzetno drago kad čujem da su se otvorila nova radna mesta ma gde god to bilo u Srbiji.

(четвртак, 09.авг.2018 13:32)
anonbrkaymous

hrana

Prehrambena industrija je nesto sto je potrebno svakom drustvu, sto uvoziti kada mozemo imati svoje?

(четвртак, 09.авг.2018 11:24)
Markovljev

Čoka

Dobro je razmišljati o ponovnom pokretanju proizvodnje u Srbijanci i Budimci (legende prehrambene industrie) ali bih predložio Vladi Srbije da učini sve na oživljavanji mesne industrie Čoka u Čoki na severu Banata. Sever Banata umire na nogama a i tamo se brani Srbija i njena teritoria, pa je neophodno oživeti industriju Čoke, i Novog Kneževca a kapaciteti za poljoprivredu i stočarstvo su neograničeni u tom regionu.

(четвртак, 09.авг.2018 11:19)
Ana

Sastanak

Otvaranjem rada fabrike Srem Šid doprinelo je da ljudi ostanu na selu i nastave bavljenjem stocarstvom. Na taj način podižu se mnoga sela i njihov rad.

(четвртак, 09.авг.2018 11:02)
Goran

Za mlade

Dobro je sto se otvaraju nova radna mesta. Ovo je sansa da mladi ne odlaze vec da ovde ostaju i da rade.

(четвртак, 09.авг.2018 11:00)
Goran

Bravo

Svaka cast, samo napred. Bice jos posla za nas narod.

(четвртак, 09.авг.2018 10:56)
Branko Srem

grrrggg@yahoo.com

Srbija mora da se ravnomerno razvija i ovakvi projekti ulivaju nadu da je taj proces nepovratan.

Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Закључано: Откључајте повлачењем стрелице у десно ...
уторак, 01. април 2025.
7° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом