Пуштен у рад далековод Трансбалканског коридора од Панчева до Румуније

"Електромрежа Србије" пустила је у рад далековод Панчево–Решица у Румунији. Посао је вредан 27 милиона евра, а радила су га домаћа предузећа. Далековод је део пројекта "Трансбалканског коридора" за пренос струје приоритетног за Европску унију. То је још један доказ да српска енергетика стаје на ноге, каже премијерка Ана Брнабић.

Изграђени далековод од 68 километара део је капиталног електроенергетског пројекта под називом Трансбалкански коридор за пренос струје, а вредност тог дела је 27 милиона евра.

Пуштању у рад двоструког 400-киловолтног далековода између Србије и Румуније, из Националног диспечерског центра руководила је ЕМС-ова прва жена диспечер Јана Јокић.  

У диспечерској сали ЕМС-а били су и министар енергетике Александар Антић и директорка ЕМС АД Јелена Матејић.

"Овај пројекат ће изузетно допринети свим грађанима Србије, а посебно онима који живе у том делу. Ово је база и позив за долазак нових инвестиција у овом делу Србије", рекла је Матејићева.   

Трансбалкански коридор далеководима ће спојити Румунију, Србију, БиХ, Црну Гору и Италију.

Далековод иде од Решица у Румунији до Панчева, Обреновца и Бајине Баште, затим до Пљеваља у Црној Гори и Ластве и онда испод мора до Виланове у Италији.

У Србији један део иде до Крагујевца и Краљева, а део иде до Вишеграда у Републици Српској.

Премијерка Ана Брнабић истакла је да је то најсавременији "енергетски ауто-пут" и да српска енергетика "стаје на ноге".

"Ово је енергетски ауто-пут, најквалитетнији ауто-пут који може да постоји данас у данашњој и светској енергетици. И честитам на овоме целом тиму. Свака част драго ми је и што је свакако три месеца пре рока", рекла је Брнабићева.  

ЕМС је градио деоницу далековода од трафостанице "Панчево 2" до румунске границе.

На траси дугој 68 километара у рекордном року су подигнута чак 203 стуба, а посао је завршен три месеца раније него што је плановима предвиђено.

Вредност те деонице је износила 24,7 милона евра, а укупна вредност изградње, заједно са неопходним додатним радовима на електроенергетским објектима, износи више од 27 милиона евра.

Целокупан пројекат финансиран је средствима ЕМС-а, а извођачи радова су домаће компаније.

Кабл дуг 455 километара и снаге 400 киловолти испод мора ће преносити струју из балканских земаља до Италије.

Поред поуздног снабдевања струјом, после овонедељних московских договора председника Србије и Русије наша земља је обезбедила и већи доток руског гаса, који ће моћи да пласира и на другим тржиштима.

У прекограничном преносу струје, Србија је већ водећа у региону. У Влади очекују да са реализацијом неког од гасовода земља буде и значанији транзитни пут. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи