ММФ усвојио шесту ревизију, Вучић поручује да ће наставити реформе

Како РТС сазнаје, борд директора ММФ-а је усвојио шесту ревизију аранжмана из предострожности. Србија ће наставити да спроводи договорени програм реформи, поручује премијер Александар Вучић.

Председник Владе Србије Александар Вучић задовољан је одлуком Борда ММФ-а. Каже да је очекивао такву оцену, а Србија ће, поручује, наставити да спроводи договорени програм реформи.

"Значи да јесмо на добром путу. Ми не само да нисмо избацили ММФ после месец дана, као што се то раније чинило, већ смо успели шесту ревизију с успехом да прођемо. Наставићемо и даље, Србија је на добром путу и ако будемо имали довољно енергије али и дисциплине, одговорности и жеље да мењамо себе", истакао је Вучић.

Истиче да је Србија поштована због свог става, политичког, да чува своју независност и "пре свега због економског напретка који прави".

"То је оно у чему се разликујемо у односу на прошлост и што смо толико поштовани. Ако с тим будемо успели да наставимо, као што рекох, а знате да нисам оптимиста по природи, нема проблема за Србију", закључио је Вучић.

Извршни директори Међународног монетарног фонда (ММФ) потврдили су позитивну оцену шесте ревизије аранжмана из предострожности коју је та институција закључила са Србијом у фебруару 2015. године, уз оцену да је Србија приметно поправила пословно окружење.

Заменик директора ММФ-а Тао Зенг изјавио је да аранжман који је Фонд закључио са Србијом доноси резултате, подржан макроекономском ситуацијом и структурним реформама.

"Економија наставља да јача, подржана напорима власти да поправе јавне финансије, отклоне структурне слабости и ојачају финансијски сектор", навео је Зенг у писаној изјави.

Запосленост је у порасту, наводи ММФ, инфлација остаје под контролом а јавни дуг је почео да опада. Пуна имплементација прописа и власништво у реформској агенди, кључни су како би се побољшала пословна клима и подржао раст на средњи рок.

"Значајан прогрес је направљен у фискалној консолидацији у 2016, услед остварења већих прихода буџета, и веће контроле расходне стране. Институционалне реформе ће осигурати фискалну одрживост и побољшати јавне услуге", навео је Зенг.

Србија је, како додаје, постигла приметно побољшање пословног окружења, али требало би урадити и више, како би се поверење инвеститора још повећало, као и погурао раст на средњи рок.

Према његовим речима, посебно би требало уложити напор у реформу судства, ојачати квалитет судских процеса и олакшати употребу вансудске арбитраже.

Приоритет – реформа администрације и платног система 

Приоритети су наставак реформе јавне администрације и платног система, и јачање управљања јавним инвестицијама.

Даљи напор је такође потребан како би се минимизирали фискални ризици кроз реструктурирање државних предузећа, посебно у области рударства, енергетике и транспорта.

Власти у Србији, сматра ММФ, предузимају кораке како би ојачали имплементацију јавних пројеката и модернизовали образовни систем.

Реформа финансијског сектора је ојачала његову отпорност, а стратегија за решавање проблематичних кредита је помогла да се смањи ниво удела лоших зајмова у портфолију банака. Власти остају посвећене пуној имплементацији стратегије, посебно кад је реч о банкама у власништву државе, закључио је ММФ.

Србија је стендбај аранжман из предострожности вредан око 1,2 милијарде евра закључила са ММФ-ом у фебруару 2015. године, а комплетирањем шесте ревизије, земљи је стављено на располагање око 850 милиона евра.

Власти у Србији су се више пута изјасниле да не желе да повлаче тај новац, те да аранжман по њиховом избору треба да буде из предострожности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи