Отворена деоница Коридора 10 од Грабовнице до Грделице

У саобраћај је пуштена деоница ауто-пута на Коридору 10 од Грабовнице код Лесковца до Грделице дугачка 5,6 километара. Ауто-пут је значајан јер доводи нове инвеститоре, поручио је премијер Александар Вучић на отварању и најавио да ће за годину дана бити завршен цео Коридор 10 кроз Србију.

Вучић је навео да ауто-пут за грађане у Лесковцу, Грделици, Јабланичком и Пчињском округу значи посао и инвестиције, те истакао да би и инвеститори турског "Текласа", који су изградили фабрику у Владичнином Хану, улагали још, али да је потребно да се уради ауто-пут.

"Ауто-пут није нешто што је у џепу, али он доноси у џеп у будућности, јер ауто-пут доводи фабрике из Турске, Немачке, Канаде", рекао је Вучић и додао: "Ауто-пут изгледа као Швајцарска, као писта."

Навео је да је у сваком тренутку на изградњи ауто-пута радило 400 радника, те да је било ангажовано 49 подизвођача из Србије.

Рекао је да ће за годину дана бити завршен цео Коридор 10 кроз Србију, јер је преостало да се окончају радови на око 25 километара ауто-пута кроз Грделичку клисуру.

Захвалио је Светској банци због повољног кредита за изградњу деоница на Коридору 10.

Вучић и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић провозали су се аутобусом са новинарским екипама делом деонице Грабовница–Грделица, а поздрављали су их окупљени грађани.

Зорана Михајловић је оценила је да је Коридор 10 одличан пример како су радиле претходне власти и владе и како ради актуелна влада.

"Коридор 10 се гради 30 година. Годинама се радило и отварало 10-15 километара, а ова влада је само прошле године завршила близу 100 километара и ове године ће још толико", рекла је Михајловићева на отварању деонице Грабовница–Грделица дужине 5,6 километара.

Михајловићева је истакла да су резултати владе премијера Вучића изграђених 276 мостова у претходне две и по године, и километри других путева по Србији.

"Наставићемо да радимо и Србија ће бити премрежена не само ауто-путевима већ и регионалним, магистралним и локалним путевима", истакла је Михајловићева.

Додала је да је Коридор 10 прилика да се упосле домаће фирме и компаније наводећи да је на извођењу радова на том пројекту ради 49 домаћих компанија и да је у просеку радило 425 радника.

Пуштању у саобраћај присуствовао је и генерални технички директор "Терне", која је извођач радова, Јоргос Пердикарис и директор "Коридора Србије" Дмитар Ђуровић.

"На пројекту изградње ове деонице учествовали смо као главни извођач радова, и заједно са вама успели смо да продужимо руку која нас спаја – ауто-пут Београд–Ниш и успели смо да превазиђемо све препреке које су пред нас стављале природа и тешкоће у техничкој изведби", рекао је Пердикарис. 

Радови су финансирани кредитом Светске банке, а завршени су месец и по пре уговореног рока.

Главни извођач радова је грчка компанија "Терна", која је градила и деоницу Коридора 10 од Владичиног Хана до Доњег Нерадовца, дужине 26,3 километра, која је у саобраћај пуштена новембра прошле године.

Вредност радова за обе деонице је око 100 милиона евра, а радови су почели априла 2012. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару