Читај ми!

Општински проблеми са пописом земљишта

Остало је још месец и по дана, тачније до 31. марта да општине припреме Програме за издавање државног пољопривредног земљишта у закуп. До тада, оне морају да попишу колико има обрадивих парцела, провере документацију и спреме се за лицитације. До сада се од 830.000 хектара државне земље у закуп давала само трећина, а држава је због тога губила милионе евра.

Да би тачно знали колико земље могу да понуде пољопривредницима и инвеститорима, Суботичани ових дана иду од парцеле до парцеле. Попис им отежавају уситњени поседи и то што су као пољопривредно земљиште уписана и фудбалска игралишта, гробља, трг испред градске куће.

"Имамо ту још један проблем што се тиче нас а то је конверзија. Јако пуно приватних дворишта и дан-данас се води у катастру као државно земљиште. То је због ових закона 70-их, 80-их година, па ћемо и у јавност изаћи с подацима да људи знају да се њихово земљиште води као државно земљиште", каже Шимон Острогонац, члан Градског већа Суботице за пољопривреду.

У Централној Србији не обрађује се око 90 одсто државног земљишта. Колико хектара ће пољопривредницима бити на располагању за закуп и куповину, општина Крагујевац већ је пописала.

"Све рокове ћемо да стигнемо. То је велики посао али одељење за пољопривреду је то урадило на време и морам да вам кажем да смо имали 34.833 парцела које су се под знаком навода водиле као пољопривредно земљиште. Међутим, провером наших људи на терену и у катастру, ми имамо 1.835 - значи правих, оних парцела које ће ићи у закуп као пољопривредно земљиште", рекао је Зоран Прокић, члан Градског већа Крагујевца.

И 200 километара јужније, нови закон прави нове проблеме. У Пироту пописивање земљишта отежавају мале парцеле у брдско-планинским крајевима, земљиште које је у међувремену постало грађевинско, њиве око заштићених подручја на Старој планини.

"Ми морамо да омогућимо кориснику, заинтересованом лицу за закуп да обиђе све парцеле а до 90 одсто ових парцела не постоји ни атарски пут, ни противпожарни пут. Други проблем је постојање заједничке сувласничке имовине између државе и лица која су се некада одрекла своје имовине због неплаћања пореза", каже Горан Поповић, помоћник председника Општине Пирот.

Општине су и претходних година биле у обавези да доносе годишње програме, али су касниле или их уопште нису доносиле.

"Ми очекујемо да се свакако стигне зато што има времена за то. Општине које су имале право пречег закупа су то пријавиле у претходном року. Тренутно се контролише целокупна документација по праву пречег закупа, тако да очекујемо да ће већина локалних самоуправа да испоштује овај рок", рекла је Драгана Гођевац Обрадовић, в. д. директора Управе за пољопривредно земљиште.

А за оне општине које рок не испоштују, следе санкције - Министарство пољопривреде ће им привремено укинути уплату новца из републичког буџета, односно део пореза на зараде који им припада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи