Јелашић: Смањење потрошње или инфлација

Монетарна политика ће урадити све што не уради фискална и ако Влада Србије за наредну годину не смањи јавну потрошњу, нова равнотежа мораће поново да се успостави кроз нови ниво курса и већу инфлацију, оценио гувернер Радован Јелашић.

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Радован Јелашић изјавио је да ће све што не уради фискална, урадити монетарна политика и ако Влада Србије за наредну годину не смањи јавну потрошњу, нова равнотежа мораће поново да се успостави кроз нови ниво курса и већу инфлацију.

"Ако се систем не прилагоди путем смањења расхода, повећањем прихода или комбинацијом те две мере, онда ће све то уместо њих одрадити курс, као што се крајем прошле године десило", рекао је Јелашић.

Раст пензија од десет одсто ништа не вреди ако пензионерима то неко извуче из џепа путем инфлације, оценио је гувернер и додао да понекад "мање" вреди "више", "јер ако подигнете мање зараде, али не стварате инфлацију, онда имате веће реалне зараде".

Уз процену да ће ове године дефицит у консолидованом билансу јавне потрошње достићи 130 милијарди динара, Јелашић је истакао да је Србија себи већ до сада окачила о врат камен од 80 милијарди динара јавног дуга, који ће морати да се врати са припадајућим каматама.

"У Истанбулу смо од представника ММФ-а чули оно што већ напамет знамо: ММФ прихвата аргументацију да се буџет усклади путем смањења расхода, али то мора да се спроведе на дугорочно одрживом нивоу", подсетио је Јелашић, у интервјуу за нови број "Економист магазина".

Гувернер је рекао да дефицит од 3,5 одсто бруто домаћег производа "није уклесан у камен" и да све зависи од квалитета програма.

"Штедимо" на инвестицијама 

"Да је дефицит пет одсто, али рецимо због тога што се новац користи за изградњу Коридора 10 или хидроелектране, нас би још и похвалили. Међутим, ми увек штедимо на инвестицијама", истакао је Јелашић.

Гувернер је упозорио да од договора са ММФ-ом директно зависи и да ли ће Србија за финансирање свог буџетског дефицита моћи да рачуна на 100 милиона евра од Европске комисије и 250 милиона долара Светске банке.

"После одлагања договора са ММФ-ом у августу, ниједна банка није довела у питање спровођење Бечке иницијативе. Постоји, дакле, само теоретска могућност да се то деси, јер ћемо се са ММФ-ом, надам се, договорити. Ако не сад, онда за два или три месеца", рекао је Јелашић.

Јелашић очекује да ће инфлација ове године бити мања од осам одсто. Зато, поручио је, ако Влада планира да у догледно време подиже неке регулисане цене, било би добро да бар део тих услуга поскупи до краја ове године.

"То би касније омогућило већу стабилност курса и пружило прилику НБС да агресивније смањи референтну каматну стопу", објаснио је Јелашић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару