ММФ: Србија може да смањи јавну потрошњу

Србија има потенцијал да спроведе реформе за смањење јавне потрошње, изјавио директор ММФ-а за Европу Марек Белка. Србија треба да преиспита јавне финансије и порески систем, рекао Белка у разговору са министарком финансија Дианом Драгутиновић у Истанбулу.

Директор Међународног монетарног фонда за Европу Марек Белка изјавио је да Србија има потенцијал да спроведе реформе за смањење јавне потрошње.

Марек Белка је у разговору са српском министарком финансија Дианом Драгутиновић у Истанбулу рекао да је пред Србијом велики изазов да темељно преиспита јавне финансије и пореску основу.

Белка је оценио да се реформе не могу спровести преко ноћи или у року од неколико месеци, већ да су за њих потребне године.

Драгутиновићева је рекла да ће се Србија држати дефицита од 4,5 одсто у 2009. години који је уговорила у оквиру аранжмана са ММФ-ом, мада то, како је навела, неће бити "лак посао".

"У условима текућих економских кретања и значајно нижег нивоа спољнотрговинске размене, постићи фискални дефицит од четири одсто бруто домаћег производа у 2010. години је такође тежак задатак, који омогућава да држава настави са пружањем подршке привреди, а да истовремено обезбеди стабилност", рекла је Диана Драгутиновић.

Како се наводи у саопштењу, министарка финансија Србије је рекла да је "фискално прилагођавање у нашем националном интересу чак и да нема програма са ММФ-ом".

Важна оцена ММФ-а о макроекономској стабилности

Драгутиновић и извршни директор у Светској Банци Мишел Мордасини оценили су да Србија, након преговора са ММФ-ом, мора брзо изнети конкретне финансијске предлоге Светској банци за наредне три године.

Како се наводи у саопштењу Министарства финансија, Мордасини је након састанка с министарком Драгутиновићевом рекао да је важна оцена ММФ-а о макроекономској политици Србије.

Та оцена је важна, наводи се, и због буџетске подршке коју је могуће добити од Светске банке до краја године у износу од 200 милиона долара.

Мордасини је истакао и потребу веће флексибилности у макроекономској политици у време светске економске кризе.

На састанку је констатовано да ће европске земље наставити са експанзивном фискалном политиком и у 2010. години, а да ће тај тренд бити заустављен 2011. године.

Оцењено је да ће капитал Светске банке порасти на пролеће следеће године и да би Србија то требало спремно да дочека, наводи се у саопштењу.

Квалитет мера битнији од висине дефицита

Заменик директора ММФ-а за Европу Пол Томсен изјавио је да су квалитет мера и могућност финансирања дефицита значајнији од висине дефицита.

Томсен је рекао да ММФ "не сматра кредибилним мере штедње типа од свега по мало или исти проценат умањења свима" и додао да су кредибилне системске промене које обезбеђују одрживост јавних финансија, наводи се у саопштењу Министарства финансија Србије.

У Истанбулу се одржава годишње заседање Светске банке и ММФ-а. Српску делегацију на заседању чине потпредседник Владе и министар економије Млађан Динкић, министарка финансија Диана Драгутиновић, гувернер НБС Радован Јелашић и вицегувернер НБС Ана Глигоријевић.

Најављено је да ће чланови српске делегација у Истанбулу разговарати с представницима ММФ о припремама мера Владе за предстојећу ревизију кредитног стенд бај аранжмана од 2,9 милијарди евра, која ће почети 20. октобра у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару