Кинески пасуљ на српским трпезама

Суфицит од извоза хране у Србији за првих осам месеци већи је од 400 милиона долара. Да није увоза пасуља, белог лука или паприке, резултат би био још бољи.

Некако је разумљиво да техничка роба долази са далеког Истока, али да пасуљ увозимо из Кине и Киргистана, то није. И поред домаћег пасуља Градиштанаца, упућени кажу да се на пасуљијади у Великом Градишту углавном кува кинески пасуљ.

У првих осам месеци ове године, за увоз пасуља, на пример, потрошили смо више од осам милиона долара. Најчешће је стизао из Киргистана, Кине и Аргентине. Највише белог лука увезли смо из Кине, Италије и Македоније, и за то потрошили више од пола милиона долара.

И док трговци кажу да се углавном ослањају на домаће произвођаче, али када је понуда недовољна, обраћају се увозницима, потрошаче иако имају више поверења у домаће, ипак опредељује цена или квалитет производа, без обзира на порекло.

Преполовљена производња пасуља 

Почетком шездесетих производња пасуља у Србији била је око 100.000 тона, а данас је преполовљена.

Милан Простран из Привредне коморе Србије, сматра де је "повећан увоз неких пољопривредних култура у нашу земљу у вредности од преко 50 милиона долара, пре свега резултат спољнотрговинске либерализације."

Простран као разлог повећања увоза наводи и "распад потрошње код великих индустријских система, који су трошили много више хране, смањење војске и смањење великих потрошача као што су болнице, школе или обданишта".

Познаваоци кажу да је повртарска производња у Србији прилично запостављена. Неки домаћи производи конкурентни су по цени и квалитету, али су количине недовољне. Домаћи произвођачи прилично су неорганизовани, а излаз је у удруживању у различите асоцијације, кажу у Министарству пољопривреде.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару