Обележен дан ЕПС-а

Управни одбор ЕПС-а доделио Повеље најзаслужнијим појединцима и установама за изузетан допринос у развоју тог предузећа. У сектор електроенергетике у наредних пет до седам година биће уложено више од девет милијарди евра, најавио министар Шкундрић.

Поводом 6. октобра Дана Електропривреде Србије, Управни одбор компаније  доделио је најзаслужнијим појединцима и установама за изузетан допринос у развоју тог предузећа највише признање - Повељу са плакетом "Ђорђе Станојевић".

Највећа признања добили су електроинжењер Влада Ђурић, машински инжењер Радослав Ж. Михајловић, Универзитет у Београду и Музеј Никола Тесла и постхумно награда је додељена инжењеру рударстава Светозару-Този Ковачевићу.

Генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић рекао је да ЕПС планира велике инвестиције, као што су изградња нових термоелектрана инсталисане снаге око 2.000 мегавата, нове производне системе на коповима угља са више од 10 милиона тона угља годишње, нове хидроелектране снаге веће од 500 мегавата.

Планира се и ревитализација производних система, модернизација дистрибутивне инфраструктуре и реализација пројеката вредних око 120 милиона евра у области заштите животне средине.

Марковић је нагласио да је циљ компаније сигурно снабдевање свих корисника електричном енергијом, уз стално подизање квалитета услуга и унапређење бриге о животној средини.

"Визија ЕПС-а је да кроз процес реструктурирања постигне високу пословну ефикасност, која ће јој омогућити конкурентну позицију на европском тржишту", указао је Марковић.

Добар део српске привреде, због својих дугова према ЕПС-у, кочи развој компаније,  указао је Марковић и навео да је ЕПС-у потребна подршка државе кроз реално вредновање цене струје, што ће омогућити финансијско оздрављење компаније.

Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић је рекао да ће у сектор електроенергетике у наредних пет до седам година бити уложено више од девет милијарди евра, што ће ЕПС-у обезбедити лидерску позицију у региону.

Шкундрић је истакао да држава треба да остане већински власник ЕПС-а, јер је то национално благо које треба заштити и сачувати, што ће допринети даљем свеукупном развоју и напретку земље.

Председник Управног одбора ЕПС-а Аца Марковић је указао на значај рада и допринос професора Ђорђа Станојевића, који је био зачетник електрификације у Србији и развоја електропривредне делатности.

Марковић је истакао да је заслугом Станојевића почела да ради прва јавна електрана у Србији - термолектрана на Дорћолу.

Руководство ЕПС-а је на свечаности доделило и донације од 3,5 милиона динара за завршетак изградње Храма Свети Сава на Врачару, за унапређење здравствених услуга болници "Света Сава" и за побољшање услова образовања у Спортској гимназији у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару