Древна стада на Старој планини

Две фарме на Старој планини београдске фирме "Милина органик", уз помоћ селекцијских служби и ветеринара, оформиле су стада древних домаћих животиња, којима је претило изумирање.

Пиротска праменка, каракачанска овца, балканска коза и буша су расе домаћих животиња којима је потпуно претило изумирање.

Две фарме на Старој планини београдске фирме "Милина органик" упустиле су се у несвакидашњи пројекат. Уз помоћ селекцијских служби и ветеринара успели су да за годину дана оформе стада древних домаћих животиња.

Основна карактеристика ових животиња је да могу да опстану само од онога што нађу у природи.

"На овим просторима су све те расе опстајале вековима уназад, али пред налетом генетике једноставно су нестале. Реч је о веома продуктивним сојевима, отпорним на сурове планинске услове", објашњава ветеринар Сергеј Иванов, шеф Селекцијске службе.

"Ми смо вољни да поклонимо заинтересованим одгајивачима неколико шиљежади, како би подстакли сточаре да чувају ове аутохтоне животиње", наводи ветеринар.

Посао на овим фармама нашли су и људи који су радили у пропалим фирмама. Видојко Гоцев, некада службеник, сада са моторолом у руци чува стада на старопланинским суватима.

"Остао сам без посла и овде сам на неки начин нашао утеху. Напорно се ради, али може да се заради. Док је добро време, бићемо овде на пашњацима, а са првим зимским данима селимо се у оближње објекте", каже Видојко.

Стадо буша највеће је у Европи и једино код нас се може видети тиграста буша за коју се веровало да је изумрла.

Следећа степеница, након очувања ових раса је органска производња хране, заснована на ономе што се може наћи у природи. Људи који су започели овај пионирски подухват сматрају да је то будућност Старе планине, али и свих оних који претендују да своју судбину вежу за њу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару