Дело: Србија има отворену привреду

Србија има отворену привреду и ниске порезе и у њој словеначке компаније остварују највише непосредних инвестиција, пише лист "Дело". Србија једина у Европи у којој расте број туристичких посета, пише лист.

Словеначки дневник "Дело" пише да Србија има отворену привреду са ниским порезима и једна је од држава где словеначка предузећа остварују највише непосредних инвестиција.

Истовремено, наводи лист, Србија је "седми највећи купац словеначке робе и налази се на 14. месту на табели словеначких најзначајнијих тржишта када јер реч о набавци".

Занимање пословних људи за даље јачање привредне билатералне сарадње показало је, према оцени листа, учешће око 300 представника на словеначко-српској пословној конференцији у Привредној комори Словеније, организованој током недавне званичне посете председника Србије Бориса Тадића Словенији.

За такав интерес постоји више разлога, а као први "Дело" наводи да је Србија, "упркос глобалној кризи, која је није заобишла, у фебруару ове године почела једнострано да примењује трговински део Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, што значи да је већ почела да либерализује увоз из Уније".

Царине за сву робу из ЕУ ће укинути до 2014. године, док је ЕУ за робу из Србије, сем неколико изузетака, укинула царине још пре извесног времена.

Као један од разлога за интензивнију сарадњу две земље лист наводи и то што Србија "једина у Европи има билатерални споразум о слободној трговини са Русијом и Белорусијом, а осим тога је и чланица ЦЕФТЕ и преговара о закључењу билатералног споразума о слободној трговини са Украјином".

Осим тога, "привреда Словеније је компатибилна са словеначком, а не треба занемарити ни чињеницу да порез на добит износи само 10 одсто и да је порез на додату вредност (ПДВ) 18 одсто, а српска привредна комора тражи од владе да га још снизи", наводи словеначки лист.

Ниски порези, јефтина и школована радна снага су међу највећим предностима Србије које привлаче стране улагаче, пише "Дело" у свом привредном додатку и закључује да ће према прогнозама економиста Међународног монетарног фонда Србија "кризу пребродити идуће године, када ће према њиховим предвиђањима раст привреде бити 1,5 одсто".

Словеначки лист, који у привредном додатку Србији посвећује пет страница, наглашава и да је "Србија једина у Европи у којој расте број туристичких посета".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару