Субвенције за куповину камиона и машина

Уредбом Владе Србије привредницима и грађанима омогућена субвенционисана куповина камиона и грађевинских машина, рекао државни секретар у Министарству економије и регионалног развоја Небојша Ћирић. Програм стартује средином октобра.

Државни секретар у Министарству економије и регионалног развоја Небојша Ћирић рекао је да ће нове три уредбе, које је Влада Србије усвојила на јучерашњој седници, омогућити привредницима и грађанима субвенционисану куповину камиона и грађевинских машина.

Ћирић је на конференцији за новинаре објаснио да ће нови програм стартовати средином октобра и да ће омогућити куповину новог домаћег камиона уз попуст од 20 одсто у односу на произвођачку цену, као и замену старог камиона за нови уз додатни попуст од 10 одсто.

"Уколико заживи овај програм и ако се повећа производња ми ћемо одмах запослити 30 радника, а када производња потпуно заживи запослићемо укупно 50 радника", рекао је директор ФАП-а из Прибоја Мирко Стојовић.

"Захваљујући овом програму, сада имамо наруџбине за 100 камиона, а фабрика има капацитете за још већу производњу камиона чији је мерцедесов мотор и мењач, а све остлао је домаћи производ", рекао је Ћирић и додао да се нада да ће ти камиони задовољити потребе грађевинара на Коридору 10 и да ће осавременити возни парка.

"Примера ради, они који имају старе камионе и желе да купе нове, моћи ће то да ураде уз укупни попуст од 30 одсто", рекао је Ћирић и додао да ће камиони бити куповани за 1,5 до два милиона динара јефиније од њихове садашње тржишне цене.

Тако ће продајна цена ФАП камиона, типа сандучар, са ПДВ-ом износити 6,3 милиона динара, а уз попуст он ће моћи да се купи за 5,04 милиона динара, док би ако се стари камион замењује за нови та цена износила око 4,4 милиона динара.

Како је објаснио Ћирић, Уредбом ће бити омогућена куповина нових грађевинских машина уз попуст од 20 одсто, а уз исти попуст биће омогућен и ремонт грађевинских машина.

Купац ће имати могућност да набави нови домаћи камион и грађевинску машину на кредит са периодом отплате од пет до седам година и каматном стопом од 4,5 одсто годишње, а право куповине камиона и грађевинских машина имаће грађани и правна лица која имају пребивалиште на територији Србије.

Циљ програма упошљавање домаћих капацитета

"Купљени камион или машина неће моћи да се отуђују три године од дана регистрације", рекао је Ћирић додајући да је за тај програм из буџета Министарства економије и регионалног развоја издвојено 170 милиона динара до краја ове године.

До сада је уговорено близу 70 комада различитих модела ФАП камиона, укупне вредности око 6,1 милиона евра, као и куповина пет нових грађевинских машина и ремонтовање 13, укупне вредности близу два милиона евра, нагласио је Ћорић.

Поред ФАП-а из Прибоја и "14. октобра" из Крушевца на том пројекту биће ангажована и друга предузећа и произвођачи компоненти из Србије са укупно 7.500 запослених.

Државни секретар је нагласио да је циљ новог програма да се упосле домаћи капацитети и стимулише тражња, као и да грађевинска оператива при изградњи путне инфраструктуре више користи домаће производе.

Ћирић је подсетио да су до сада субвенционисани кредити показали своју оправданост кроз заустављање пада производње и извоза, и то илустровао податком да је за више од пола године у привреду пласирано близу 900 милиона евра кредита за ликвидност, потрошњу и инвестиције.

Примљено је и нових 48.529 захтева у укупној вредности од 1,2 милијарди евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару