Више издвајања за сиромашне

Светска банка препоручује Србији да новчана средства преусмери на програме који стварно помажу сиромашнима, као што су материјално обезбеђење породица и дечији додаци, уз поједностављене услове.

Према процени Светске банке, Србија недовољно издваја за социјално угрожене становнике. Студија показује да је држава, од 2005. до 2009. године, у просеку за социјална давања издвојила мање од два одсто друштвеног бруто производа.

Да би са мањим издацима постигли што више, Светска банка препоручује да, поред децентрализације система, наша земља преиспита новчана давања, како се не би догодило да помоћ добијају они који нису сиромашни или пак да нека домаћинства буду фаворизована.

Готово шест одсто становника Србије живи у сиромаштву. Како процењују у Светској банци, због економске кризе тај проценат ће се повећати. Србија годишње издвоји 1,8 одсто ДБП за социјална давања, што је знатно мање од земаља у региону и чланица ЕУ.

Експерти Светске банке саветују да се одреде приоритети како би се са ограниченим средствима за најсиромашније постигло више.

"Наша препорука је да се средства преусмере на програме који стварно помажу сиромашнима, на програме који су показали да новац стиже до сиромашних, као што је материјално обезбеђење породица и дечији додаци. То су добри програми", рекао је Сајмон Греј из Светске банке.

Експерти Светске банке предлажу да се и у кризи више издваја за те програме и да се поједноставе услови за добијање материјалног обезбеђења породице и дечијих додатака.

Злоупотребе породиљског одсуства 

У односу на 2005. годину, ове године исплаћује се мање новца за материјално обезбеђење породице, односно класичну социјалну помоћ. Тачније, свега 7 одсто социјалних давања отпада на материјално обезбеђење породице.

У том делу неће бити рестрикција наредне године, каже ресорни министар, али држава ће се позабавити породиљским накнадама, које чине готово трећину укупних социјалних давања. При томе, новац најчешће не иде сиромашним, већ породиљама с већом платом.

"Покушавамо да с једне стране уштедимо где год је то могуће, на такозвано породиљско одсуство, где је било злоупотреба", рекао је министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

Министарство покушава да спречи све врсте злоупотреба, и у том погледу су већ предузети неки кораци у смислу измене закона о финансијској подршци породици.

"Друга ствар тиче се борачко-инвалидске заштите, где ћемо извршити контролу, ревизију и надзор тих врста социјалних давања", рекао је Љајић.

Министар Љајић сматра да је за сада сигурно да ће наредне године бити пара за исплату материјалног обезбеђења породица и дечијих додатака. Како се предвиђа повећање броја сиромашних, помоћ ће бити обезбеђена и за њих.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару