Лесковачки ајвар ускоро у Италији

Сертификован лесковачки ајвар ускоро би требало да се нађе на полицама италијанских хипермаркета. Италијански привредници заинтересовани за инвестирање српску индустрију.

Лесковачки ајвар ускоро би требало да се нађе на тржишту ЕУ.  Од идеје је прошло више од годину дана, а потребно је још мало стрпљења како би ајвар направљен по старом рецепту на смедеревцу стигао до полица највећих, пре свега италијанских, хипермаркета.

Власник предузећа "Стрела Клајић" из Лесковца Миодраг Недељковић истиче да сарадња са Италијанима већ даје резултате.

"Произвођачи и прерађивачи због заједничког наступа на тржишту Европске уније основали су удружење Лесковачки ајвар које треба да гарантује квалитет и континуитет производње. Италијани су изузетно заинтересовани за ајвар и ову шансу не смемо испустити", каже Недељковић.

Процес брендирања лесковачког ајвара за тржиште Европске уније води италијанска компанија Икаро. Бруно Фратини први човек те компаније каже да је процес сертификације ајвара одмакао.

Институције Европске уније захтевају постојање органа у земљи порекла који ће контролисати квалитет производа.

"Сертификација оваквог производа у земаљама западне Европе које имају све услове и институције траје годину до годину и по дана", истиче Фратини.

Велике могућности за сарадњу

Делегација привредне коморе Сјене и Ареца из италијанске регије Тоскана у протекле недеље обишла је већи број предузећа у Јабланичком и Пчињском округу.

Како би сарадња била ефикаснија компанија Икаро и лесковачка привредна комора формираће заједничко предузеће које ће промовисати пројекте предузећа са југа Србије и италијанске Тоскане код фондова Европске уније јер су могућности за сарадњу изузетно велике.

"Италијани желе да инвестирају у дрвопрерађивачку, грађевинску и прехрамбену индустрију. Нашим предузећима су сада широм отворена врата великог тржишта Тоскане и мислим да ће пословни људи знати да искористе прилику", истиче Горан Јовић председник Регионалне привредне коморе Лесковац.

Иначе до краја године биће конкретизована сарадња између поqопривредне школе у Лесковцу и пољопривредног факултета Вањи из Кортоне малог, али историјски и туристички изузетно значајног места у Тоскани која ће се пре свега огледати у размени ученика и професора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару