Отпуштања недовољна да се попуни буџет

Отпуштањем запослених у јавном сектору реализоваће се само једна четвртина уштеда потребних да би се у 2010. години постигао планирани буџетски дефицит, изјавио гувернер НБС Радован Јелашић.

Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић изјавио је да ће отпуштање запослених у јавном сектору донети само једну четвртину уштеда потребних да би се у 2010. години постигао планирани буџетски дефицит.

Јелашић је објаснио да би у наредној години буџетски дефицит требало да буде за око 40 милијарди динара мањи него ове године, што значи да би требало направити толике уштеде или за толико повећати приходе или направити компромис између једне и друге ствари.

"То значи да за додатну суму новца треба да се постигну додатне уштеде или да се још једном погледа шта је са приходном страном, а шта ће од тога бити држава ће одлучити", рекао је Јелашић гостујући на Институту економских наука.

Гувернер очекује да ће Влада Србије имати неке конкретне предлоге за преговоре са Међународним монетарним фондом пре одласка у Истанбул, у којем се 6. и 7. октобра одржава овогодишња Скупштина ММФ-а и Светске банке.

"Сигурно да ће већ тамо почети преговори да би се установило да ли смо на добром путу везано за преговоре који ће се после тога одржати у другој половини октобра у Београду", истакао је Јелашић.

Јако је важно да и једна и друга страна знају шта се реално може очекивати и понудити на предстојећим преговорима, нагласио је гувернер и додао да је "доношење закона једно, а друго је да имамо конкретне планове, договоре са синдикатима, разумевање свих министара".

Јелашић се нада да ће конкретни предлози веома брзо бити познати, истичући да је важно да се што пре дефинише ко ће бити отпуштен и под којим условима да грађани не би били у неизвесности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару