Ускоро нови "фијат" у Застави

У крагујевачкој Застави за пет до шест недеља почиње реализација пројекта о производњи новог модела "фијата" што представља инвестицију од 800 милиона евра, најавио министар економије Млађан Динкић на скупу српских и италијанских привредника. Потписана Декларација о сарадњи две државе у производњи компоненти за аутоиндустрију.

Министар економије Млађан Динкић најавио је на скупу са италијанским привредницима да ће за пет до шест недеља у крагујевачкој "Застави" почети реализација пројекта о производњи новог модела Фијатовог аутомобила, што чини инвестицију вредну 800 милиона евра.

Представници око сто италијанских предузећа ће током дводневне посете, са српским привредницима разговарати о сарадњи и могућностима за улагања у Србију.

Динкић је на скупу са привредницима из Италије рекао да ће се тај аутомобил призводити само у крагујевачкој фабрици, која је заједничко улагање Владе Србије и Фијата.

Министар је најавио и да ће у новембру заједно са председником Србије Борисом Тадићем посетити Фијатову фабрику у Торину, где ће видети тај нови модел аутомобила.

"У разговору са менаџментом Фијата добили смо информацију да у наредном периоду креће велика инвестиција у Крагујевцу за производњу потпуно новог модела аутомобила. Дакле, за пет до шест седмица креће инвестиција, првих 100 милиона евра ће бити инвестирано, креће се са набавком нове опреме и убрзава се адаптација и модернизација погона", рекао је министар Динкић.

У фабрици аутомобила у Крагујевцу крајем марта је почела производња Фијатовог аутомобила "пунто", а од јула се производи и "пунто" са дизел мотором. Заједничко предузеће италијанског "Фијата" и Владе Србије - Фијат аутомобили Србија, основано је у октобру 2008. године.

Декларација о сарадњи Србије и Италије

Министар Динкић и заменик министра за економиски развој Италије Адолфо Урсо потписали су и Декларацију о сарадњи две државе у производњи компоненти за аутоиндустрију, чији је циљ, како је истакао Динкић, да "помогне долазак италијанских произвођача аутоделова у Србију, што би било подршка инвестицији Фијата".

Динкић очекује да би у индустрији аутоделова могло бити запослено још око 10.000 људи у Србији с обзиром на то да би, према бизнис-плану Фијата, требало да буде запослено 2.500 људи у тој компанији, а на једно радно место у аутоиндустрији, како је навео, долазе три до четири радника у пратећој индустрији аутоделова.

Министар економије је рекао да је у ранијем разговору са највећим италијанским произвођачем аутоделова за Фијат - компанијом "Мањети Марели", представницима Србије речено је да је њихов план да инвестирају најмање 100 милиона евра и запосле 600 до 700 људи.

Динкић је истакао да ће Влада Србије за сваког новозапосленог у индустрији аутоделова као подстицај бесповратно дати по 4.000 евра, уколико радно место буде отворено у Шумадији, а 5.000 евра уколико се људи запосле на југу Србије.

Додао је да ће Влада Србије у сарадњи са локалним самоуправама обезбедити и бесплатно земљиште за фабрике опремљено свом неопходном инфраструктуром.

"Сви који буду хтели да улажу у Крагујевац биће смештени у Слободној царинској зони и ослобођени царине за увоз репроматеријала, као и пореза на додату вредност на увоз за робу која се извози у иностранство", рекао је министар.

"Произвођачи аутоделова који буду уложили у производњу у Србији, биће одређено време ослобођени и локалних такси, и пореза на добит, ако је инвестиција већа од осам милона евра и ако запосле више од 100 радника", навео је министар.

Повољнији услови него било где у ЕУ

Заменик министра за економски развој Италије Адолфо Урсо рекао је да потписивање Декларације отвара пут за инвестиције свих италијанских фирми које се баве производњом аутокомпоненти.

"Декларацијом се одређује контекст у коме ће доћи до реализације инвестиција, а влада Србије и Италије ће путем својих агенција за промоцију страних улагања да конкретизују те инвестиције", додао је Урсо.

Адолфо Урсо је навео да ће услови по којима ће фирме које буду производиле делове за аутоиндустрију у Србији бити повољнији него било где у Европској унији.

Делегације два министарства су после потписивања декларације наставиле разговор, којем присуствује и 11 највећих италијанских произвођача аутоделова, међу којима су Тоскана гома, Адлер, Леар.

Италијански званичник је оценио да је српско тржиште "умело да одговори на светску финансијску и економску кризу" и да је због географског положаја и споразума о слободној трговини са земљама бившег Совјетског савеза погодно да инвестирање привредника из Италије.

Урсо би требало да се састане са премијером Мирком Цветковићем и министрима из Владе Србије, Слободаном Милосављевићем и Милутином Мркоњићем. Италијански привредници у петак ће посетити Индустријско-технолошки парк у Вршцу где ће разговарати о могућностима за улагања.

У Србији је основано око 200 италијанских фирми које запошљавају око 18.000 радника, а њихов годишњи обрт је 2,5 милијарди евра.

Италија је трећи спољнотроговински партнер Србије, а на петом месту је по износу инвестиција, чија је вредност милијарду евра.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару