Пуњење буџета укидањем сиве економије

Када би се део пословања из сиве зоне превео у легалне токове лако би се надоместио мањак у буџету државе Србије од 150 милијарди динара, тврде у Унији послодаваца. Истраживања показују да се пословање у сивој зони у Београду повећава.

У Унији послодаваца тврде да би се лако надоместио мањак у буџету државе Србије од 150 милијарди динара, само када би се део пословања из сиве зоне превео у легалне токове.

 

Међутим, истраживање за Београд које су спровели у Унији, показује да се пословање у сивој зони из месеца у месец повећава.

Из Уније упозоравају да се од укупно остварен промет, између 35,1 одсто и 40,6 одсто, одвија у сивој зони.

Поред пораста продаје робе на црно и неиздавања фискалних рачуна за обављене услуге, у порасту је и број предузећа која су прешла на исплате минималних зарада запосленима, а остатак плате дају на руке.

"Ако би успели да у следећем периоду од годину дана сведемо ниво сиве економије на 28 одсто, што је још увек већи број од свих земаља Европске уније и Европе уопште, били би у ситуацији да не морамо да спроводимо све оне мере које су најављене", рекао је Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије.

Атанацковић је додао да би се тиме сопственим средствима обезбедило приближно 150 милијарди које сада недостају.

У Министарству финансија сматрају да су ти подаци претерани али признају да су приметили да финансијска дисциплина "попушта".

Влада је, кажу, фокусирана на испуњавање договора са ММФ-ом. "На столу се не налази никакав нови пакет пореских оптерећења, али су у припреми оштрије мере према онима који избегавају обавезе", најављују из министарства.

"Имате ситуацију са угоститељским објектима где се казне изричу уз затварање објекта. Једно од размишљања је да се тај модел више не користи, него да се иде на увећање новчаних казни. Први пут у одређеном износу, други пут значајно прогресивно више, а да трећи пут може доћи и затворска казна", истакао је  државни секретар у Министарству финансија Слободан Илић.

Спекулације да поједини угоститељи и власници трговинских радњи уз помоћ фискалног штампача са несертификованим софтвером издају лажне фискалне рачуне, показале су се као тачне.

"На таквом фискалном рачуну пише "ово није рачун", да се на један начин оправда пред корисником, и на њему стоји износ који треба уплатити. Велики број грађана једноставно измири своју обавезу", рекао је директор Пореске управе  Драгутин Радосављевић.

Само у прве две недеље овог месеца, поднете су кривичне пријаве за утају пореза у износу од око 500 милиона динара, а од почетка године у износу од осам и по милијарди динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару