Синдикати најављују штрајкове због отпуштања радника

Незадовољни због отпуштања радника синдикати траже састанак са премијером Мирком Цветковићем и најављују штрајкове. До краја године требало би да буде готов закон, који ће регулисати радни однос у државном и јавном сектору, изјавио министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић.

Незадовољни свакодневним лицитирањем у медијима, о томе колико ће запослених у јавном сектору и по којим критеријумима остати без посла, синдикати здравства, образовања, правосуђа и полиције траже хитан састанак са премијером Мирком Цветковићем.

Кажу, до сада нико са њима није контактирао и ако се то не промени, најављују протесте.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић изјавио је у Новом Саду да би закон који ће регулисати радни однос у државном и јавном сектору требало да буде готов до краја године.

"На том послу ради међуресорска радна група, под окриљем Министарства економије и регионалног развоја, а ја очекујем да ће посао заврштити до краја године, како би закон већ почетком идуће могао да ступи на снагу", изјавио је Марковић.

Министар је рекао да је он надлежан само за део запослених у локалној самоуправи и државној управи, где би, по налогу Међународног монетарног фонда и због утицаја светске економске кризе, требало да дође до значајног отпуштања вишка радника.

"У тој групи од преко пола милиона запослених само једна петина ради у локалним самоуправама и свега пет одсто у државим органима. Сви остали су у разним агенцијама и у јавним предузећима на републичком и нижим нивоима, што потпада под друге ресоре", навео је министар.

Синдикати: бесмислен план да се уштеди отпуштањем

Са око пола милиона запослених у јавном сектору, држава је највећи послодавац у земљи. Ипак, синдикални представници кажу да је бесмислен план државе да уштеди отпуштањем радника.

Наиме, израчунали су да би отпуштањем 15.000 запослених држава за годину дана уштедела 8,6 милијарди динара, много мање него када би 300.000 запослених у сивој зони натерала да пређу у легалне токове.

"Ако би сви ти из сиве економије, пошто су тамо плате мале, имали просечну плату само 20.000 и да се плате порези и доприноси држава би приходовала 46,6 милијарди", рекао је Бранислав Павловић из синдиката образовања.

Павловић је додао да када би тих 8,6. милијарди динара ушло у легалне токове, држава не би морала да отпушта и ствара нове социјалне случајеве.

Тренутно у државној управи ради око 28.000 људи, што је 20.000 више него пре четири године. У градским и општинским управама запослених је још око 23.000.

"Нема дилеме да ће се ово завршити отпуштањем. Ја ћу инсистирати да се и за њих као и за запослене у приватном сектору обезеде отпремнине. Иза бројева стоје људи и њихове породице", истакао је Марковић.

Министар економије Млађан Динкић каже да су нацрти закона који треба да учине администрацију мањом а ефикаснијом, завршени и да би Влада требало да их усвоји почетком октобра.

"Критеријум ће бити да ли је неки процес потребан или не, ако је нешто измишљено ради бирократа то треба укинути и то радно место нема никакву сврху, кошта пуно и грађане и привреду, други критеријум ће бити способност и залагање на послу", рекао је министар економије Млађан Динкић.

Опозиционе партије траже скупштинску комисију

Представници опозиционих партија траже да смањење администрације контролише посебна скупштинска комисија.

"Сигурни смо да ће Влада онако како ради учинити све да велики број професионалаца буде отпуштен само зато што нису партијски послушници који су дошли у протеклих неколико година", рекао је Ненад Поповић из ДСС-а.

Планове уштеда министарства би требало да доставе до 1. октобра, да би се план смањења државне управе направио пре доласка мисије ММФ-а  20. октобра.

У државној управи ради око 28.000 људи, а неколико хиљада би врло брзо могло да остане без посла уз одговарајућу отпремнину.

"Не бих да лицитирам бројкама о стварном вишку запослених у државном и јавном сектору, јер права анализа њиховог учинка још није урађена", закључио је Марковић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару