Инфлација до краја године девет одсто

Макроекономска ситуација у Србији стабилизована и нема више смањења привредног раста, изјавио гувернер НБС Радован Јелашић. Инфлација у 2009. години девет одсто. Референтна каматна стопа остаје 12 одсто, одлучила НБС.

Тренутна инфлација у Србији је осам одсто и очекујем да ће до краја године износити девет, изјавио је гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић.

"Наш оригинални план је био шест, плус, минус два одсто за идућу годину, под претпоставком да контролисане цене неће порасти за више од 13 одсто", изјавио је Јелашић, нагласивши да су се годину дана од избијања кризе макроекономски услови стабилизовали и да нема више смањења привредног раста и повећања трговинског дефицита.

"По овој постојећој ситуацији, буџет је кратак сваког месеца од 10 до 12 милијарди динара, што мора да се надомести са додатним задуживањем и јако је важно да се вратимо на претходне услове где смо били пре годину дана, или ће у супротном доћи до повећања јавног дуга," изјавио је гувернер НБС.

"Јако је важно да и буџет наредне године буде рестриктивнији, део тога је и договор са Међународним монетарним фондом. Везано за то наредних неколико недеља треба провести активно", рекао је Јелашић.

Гувернер је, поредећи јул прошле и ове године, рекао да је смањен број запослених за око 160.000.

"То се рефлектује и на прилив у буџет, што се тиче пореза на доходак, а исто тако и доприноса. Ако дође до повећања бруто домаћег производа следеће године од 1,5 одсто и настави се позитиван тренд, не значи да ће се негативни биланс преко ноћи изменити", рекао је Јелашић

"Важно је да наредне године буџетски дефицит буде мањи, него што је ове године, очекује се да износи око 4,5 одсто, али да би наредне тај дефицит био мањи јако је важно да држава постигне додатне уштеде", закључио је гувернер НБС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару