Влада пребраја чиновнике

Нацртом закона о одређивању максималног броја запослених у републичкој администрацији прецизирано да тај број за сваки државни орган, јавну агенцију и организацију обавезног социјалног осигурања одређује Влада.

Максималан број запослених у републичкој администрацији још није коначно утврђен, али је нацртом закона, у који је агенција Танјуг имала увид, прецизирано да тај број за сваки државни орган, јавну агенцију и организацију обавезног социјалног осигурана одређује Влада Србије.

Поједина министарства интензивно раде на рационализацији државне управе, а досадашња размишљања уобличена су у Нацрт закона о одређивању максималног броја запослених у републичкој администрацији, који би Влада Србије требало да утврди и формулише у виду предлога и упути у скупштинску процедуру.

Рокови за то још нису познати, али је, нацртом закона предвиђено да се акт о систематизацији радних места и задатака у администрацији изради до 31. децембра, након чега ће бити познат и тачан број запослених који ће напустити државну управу.

Нацрт закона састављен у девет тачака обавезује руководиоце државних органа, јавних агенција и организација обавезног социјалног осигурања и њихове помоћнике да обаве проверу квалитета рада запослених у року од 30 дана од ступања на снагу овог закона, наравно, уколико га Влада Србије утврди у овом облику.

Предвиђено је да се провера квалитета рада запослених обави оцењивањем запослених од један до пет, с тим да запосленом који добије оцену један престаје радни однос.

Укупан број лица ангажованих по, како се наводи, уговору о делу, уговору о привременим и повременим пословима, лица ангажованих преко омладинске и студентске задруге не може бити већи од 15 одсто од броја запослених у републичкој администрацији.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић указао је да рационализацију јавног сектора не би требало сводити само на питање вишка запослених, односно на питање колико ће људи бити отпуштено, јер се, како је рекао, ради о пројекту који треба да створи дугорочно ефикасну државу.

Премијер је, раније ове седмице, прецизирао да је реч о пројекту који превазилази мандат садашње владе и има највећи државни значај.

Цветковић је навео да ће бити отпуштања, али да прецизна динамика још није утврђена, не искључивши истовремено могућност примања нових радника.

Процену броја оних који би требало да напусте државну администрацију навела је министарка финансија Диана Драгутиновић, рекавши да се ради о 14.000 службеника, уз одређену динамику која би се протегла и на следећу годину.

Исти број помињао је и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару