Стечај без бирократских процедура

После увођења новог информационог система, јединственог у овом делу Европе, вредног 420 хиљада долара, стечајни поступци у Србији могли да би да буду краћи. Просечно трајање стечајног поступка скраћено је са седам на три године, а министар Млаћан Динкић најавио је да ће до краја 2011. године бити скраћено на једну годину.

Стечајни поступци у Србији требало би да буду краћи и ефикаснији, са мање бирократских процедура, после увођења новог информационог система, јединственог у овом делу Европе, вредног 420 хиљада долара.

Систем је намењен стечајним управницима, који ће све податке о стечајним поступцима достављати Агенцији за лиценцирање стечајних управника, што ће омогућити бољу контролу вођења стечајева.

Од маја до јула, око 400 стечајних управника и њихових асистената обучено је за рад у ЕРС-у, јединственом систему за аутоматизовано вођење стечајева.

Стечајни управник Весна Митрић рекла је да јој највише смета што исте податке мора много пута да уноси.

"Нарочито кад водите више стечајева. То значи да се бавите само стечајем, а сада се бавимо администрацијом", рекла је Митрић.

Доношењем закона о стечају, просечно трајање стечајног поступка скраћено је са 7 на 3 године, али ни то није довољно. Влада је већ усвојила предлог његових измена, којима је, између осталог, предвиђено бирање стечајног управника по принципу случајног избора, како би се повећала ефикасност и самањила корупција.

Министар економије Млађан Динкић рекао је да се уводи правило да ако је компанија у блокади дуже од 3 године аутоматски иде у стечај.

"То време ће се скраћивати, а на крају 2011. године биће уведен стечај после једне године блокаде", рекао је министар.

Директор УСАИД-а Мајкл Харви истакао је да стечајни поступак морамо да спроведемо на прави начин, како бисмо спасили српске фирме, које су заробљене у том поступку и реализовали њихов пуни потенцијал.

"Ако тај посао буде добро урађен Србија ће бити привлачно место за инвеститоре, а српска економија ће моћи да уђе у Европу као равноправан и успешан партнер", рекао је Харви.

У Министарству економије најављују и доношење посебног закона о одговорности директора и власника, како би онима за које се утврди да су предузеће намерно довели у стечај, била одређена забрана бављења тим послом од 2 до 12 година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару