У октобру новац за обнову Газеле?

Новац из кредита Европске банке за обнову и развој за реконструкцију београдског моста Газела могао би да буде на располагању у октобру, рекао предствник ЕБРД Томас Мајер.

Акције које је град Београд предузео на расељавању Рома из нехигијенског насеља испод моста Газела у потпуности су у складу са стандардима и очекивањима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), изјавили су представници те међународне финансијске институције.

Резултати акције расељавања Рома требало би да се нађу пред Управним одбором ЕБРД-а у октобру, после чега ће новац за реконструкцију моста одмах бити доступан, изјавио је представник ЕБРД-а Томас Мајер на конференцији за новинаре у Скупштини града.

Мајер је честитао градској власти на обављеном послу на расељавању нехигијенског насеља истичући да постоје још неки детаљи који треба да буду договорени у наредним данима или недељама, али да је постизање комплетног договора у завршној фази.

Он је подсетио да ће новац за реконструкцију Газеле обезбедити ЕБРД и Европска инвестициона банка, као и да обе те институције обавезују стандарди заштите животне средине и социјалних питања.

Градоначелник Београда Драган Ђилас изјавио је да је део расељавања који је био у надлежности Београда завршен и да је остало да буде преведена документација у вези са расељавањем Рома који нису имали пребивалиште у Београду, што је у надлежности Министарства за рад и социјалну политику.

ЕБРД и ЕИБ обезбеђују зајам јавном предузећу "Путеви Србије" за финансирање радова на мосту Газела и прилазним путевима.

За поправку моста 25 милиона евра

ЕИБ је уговорила почетни зајам од 25 милиона евра за поправку моста, а 16 милиона евра за поправку прилазних путева обезбедиће ЕБРД, што је део укупног кредита од 80 милиона евра, који ће бити коришћен и за финансирање обилазнице око Београда.

Оба кредита условљена су успешном применом акционих планова за друштвено збрињавање ромских заједница које су живеле у непосредној близини моста.

Ђилас је указао да би међународни финансијери требало да помогну изградњу центра за прераду отпада, што би омогућило запошљавање дела расељених Рома, као и да скупљање секундарних сировина по граду буде једноставније.

Он је напоменуо и да ће у насељима где сада живе расељени Роми, бити истицани огласи за привремене послове, како би се и на тај начин обезбедило запошљавање тих људи.

Ђилас је истакао и да ће расељени Роми имати могућност да се пријаве за коришћење социјалних станова које гради град Београд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару