Нова опрема за бољу царинску контролу

Управа царина Србије и кинеска компанија "Нуктек компани лимитид" потписале Меморандум о разумевању, који предвиђа набавку 10 мобилних и једног стационарног скенера за царину, вредних 30 милиона долара. Србија једина у региону није имала ту опрему.

У оквиру недавно закљученог међудржавног споразума Србије и Кине, управа царина Србије и кинеска компанија "Нуктек компани лимитид" потписале су Меморандум о разумевању, који предвиђа набавку 10 мобилних и једног стационарног скенера за царину, вредних 30 милиона долара.

Међудржавни споразум између две земље потписан је приликом посете високе српске делегације тој земљи крајем августа, истакнуто је после потписивања у Влади Србије.

После потписивања меморандума, кинеска "Ексим" банка требало би да у новембру одобри Влади Србије кредит за набавку те опреме, а крајем новембра очекује се потписивање комерцијалног уговора између српске Управе царина и компање "Нуктек", изјавио је државни секретар у Министарству финансија Миодраг Ђидић.

Према Ђидићевим речима, реч је о кредиту на 15 година, са грејс периодом од пет година и са најповољнијом каматом.

Ђидић је напоменуо и да је са "Нуктеком" договорено да центар за сервисирање скенера за регион буде у Београду, што је значајно за нашу земљу јер већина земаља у региону има скенере те кинеске компаније.

Директор Управе царина Предраг Петронијевић истакао је да Србија једина у региону није имала ту опрему, као и да ће ефекти њеног коришћења имати позитивне ефекте на буџет и спречавање нелегалних токова робе и путника.

Петронијевић је навео да би ти уређаји требало да буду допремљени у Србију у првој половини идуће године, као и да царина дуго није улагала у ту врсту опреме.

Представник "Нуктека" Фу Кјуан нагласио је да се ради о водећем произвођачу система за рендгенску контролу контејнера и возила и највећем добављачу таквих система на свету нагласивши да је та компанија до сада испоручила 400 рендгенских система у 80 земаља широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару