Ускоро аутомобили на струју

За две године, у Европи почиње комерцијална продаја аутомобила на струју.

Полако, али сигурно, мотори на нафтне деривате одлазе са путева после једног века, током којег су усавршени до граница искоришћености и економичности. Овогодишњи Сајам аутомобила у Франкфурту, који је у току, памтиће се по новим технологијама и веома храбрим студијама.

До 2011. године, многи већи произвођачи аутомобила, као серијске моделе, имаће искључиво електромобиле.

"Рено" ће аутомобиле на електрични погон серијски производити већ 2014. године,  а припрема и најновији систем такозваних електростаница где ће се уз навигацију моћи да допуне батерије.

"Батерије се могу допунити и код куће, у гаражи на штекеру за струју, али и на специјалним станицама, где ће за то требати само 40 минута", каже Дејана Коматина представница Реноа.

Јапански произвођачи, попут "Тојоте", већ сада нуде серијске хибридне аутомобиле. Они у свету уживају повластице, а неки европски дворови престижне лимузине већ су заменили хибридима.

"Енглеска Краљица већ је наручила Тојоту Пријус да би заменила своју флоту Ролс Ројсева. Овај аутомобил не плаћа путарину, паркинг у центру и улазак у ужи центар Лондона", истиче Александра Граховац из "Тојоте".

"БМW" не жели да заостаје за конкуренцијом, па његови стручњаци већ раде на новим погонима. Не страхују да ће нови делови, уграђени у електромобиле, променити карактеристике тог бренда.

"То вам је као када кувате ручак. Поврће је исто, али ће га сваки кувар из различитог дела света припремити на свој начин, каже Ханс Ратгебер из "БМW-а".

У "Мерцедесу"  кажу да су им већ сада хибриди најпродаванији, јер уз њих иду и пореске олакшице, али да је будућност у серијској производњи електромобила. Трошкови његовог развоја износе милијарду евра.

"Тек за пет година очекујемо први профит од продатих аутомобила са новом технологијом. До тада, сва средства иду у развој. Иначе, иницијална улагања се мере милијардама евра", каже  Андреас Биндер из "Мерцедес Србија".

"Мерцедес" предвиђа да ђе за три године серијски производити електромобил једног од најлепших модела приказаних на Сајму, "Мерцедес СЛС".

Са једном батеријом прелази 350 км, убрзање од 0 до 100 км на час достиже за само 3,6 секунди, а максимална брзина прелази 320 км на сат.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару