Бугарин: Неизбежна реформа јавног сектора

Влада Србије би требало да реализује договор са ММФ о реформи јавног сектора, рекао Милош Бугарин. Реч је о тешком и непопуларном, али и неизбежном послу, оценио Бугарин.

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Милош Бугарин нада се да ће Влада Србије успети да реализује договор са Међународним монетарним фондом (ММФ) о реформи јавног сектора, и оцењује да је реч о тешком и непопуларном, али неизбежном послу.

"Чињеница је да је стање у државној администрацији и у јавном сектору алармантно, јер је јавна потрошња за 20 одсто већа од капацитета српске привреде", рекао је Бугарин у интервјуу Танјугу.

Он је проценио да је та ситуација наслеђена из претходних година, али је тек сада постала видљива због негативних ефеката кризе.

Председник ПКС је подсетио да је влада преузела обавезу од ММФ-а да спроведе озбиљну реформу државне администрације и комплетног јавног сектора, а то подразумева и реформу пензионог система, здравства, образовања и судства.

"Тај непопуларан посао требало би да уради ова влада, која није допринела насталој ситуацији. Немам намеру да правдам владу, нити било кога из извршне власти Србије, али морамо знати да је она преузела обавезу да спроведе реформе", рекао је Бугарин.

Он је указао да ће процес реформи државне администрације трајати наредне две или три године, па је, каже, неопходно убедити пројектом и планом ММФ, да се то заиста ради.

Уз све то, око 62.000 привредних субјеката у Србији је у блокади, са више од 260 милијарди динара ненаплаћених потраживања, при чему је од 24. фебруара до данас број блокираних фирми повећан за 15,5 посто, а износ блокаде за више од 55 одсто, рекао је први човек српске привредне асоцијације.

Застој инвестиција због кризе

"У претходне три-четири године директне стране инвестиције у Србији кретале су се од три до пет милијарди евра, уз приватизационе приходе од 200 до 400 милиона евра и веома приступачне и јефтине кредите од домаћих банака, а сада све то немамо због преливања економске кризе", рекао је Бугарин.

Према његовим речима, исплата пензија се дотира из буџета, а уз постоји једна непримерена ситуација да 1,8 милиона запослених издржава око 1,6 милиона пензионера.

"То је једна потпуно неприродна појава која није настала данас, нити јуче, већ се годинама акумулирала у Србији ", додао је Бугарин.

Када је реч о државној администрацији, "оперише" се са податком да је од 2000. године до данас број запослених порастао са 8.000 на око 28.000 људи, поновио је Бугарин и додао да је то последица што је свака политичка гарнитура доводила своје људе, а запослен је и део администрације из бивше Југославије и државне заједнице СЦГ.

Бугарин очекује да ће у процесу реформи државне администрације, свако министарство, државна институција, јасно изаћи са дефинисаним предлогом како ће то спровести, а да при том, има спреман план за преквалификацију кадрова.

Одговарајући на питање да ли је реална прогноза ММФ-а да ће у 2010. години Србија изаћи из рецесије и да ће раст српске привреде износити око 1,5 одсто, Бугарин је оценио да та процена није нереална, наглашавајући да и Влада Србије својим мерама мора да поспеши опоравак привреде у наредној години.

Бугарин је предочио да су наговештаји из свих земаља региона да је криза дотакла дно и да њихове привреде почињу да излазе из негативног биланса, напомињући да потврде о томе стижу од немачке и француске привреде, док Израел већ бележи озбиљан раст од три до четири одсто иако је њих криза буквално само окрзнула, а да не говоримо о Кини.

Бугарин је подвукао да је за опоравак од велике важности да се реши проблем неликвидности српске привреде или се смањи за 50 посто у односу на постојећи ниво неликвидности.

"Да би се тај проблем неликвидности решио држава мора да покаже озбиљну одлучност, јер она је добрим делом и генератор те неликвидности", рекао је Бугарин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару